Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Stilleven / Kamperfoelie in vaas',
Pastel met dekwit, 26 x 31 cm,
Gesigneerd: r.o. 'l.wittig-keijser'
Lucie Wittig-Keijser (1873-1958)

Soms valt er een pareltje in je schoot. Achter deze pastel, gekocht op een veiling in het Gooi, zit een bijzondere ansichtkaart verstopt. De opdruk luidt:

Lucie Wittig–Keijser
NOODIGT U UIT
tot een bezoek aan de
TENTOONSTELLING
van haar laatste schilderijen & pastels
te houden van
donderdag 15 november tot en met 16 december e.k.
OPEN: ALLE DAGEN (ook zondags) v. 11-6 u.
"Rozenlust" (ingang BRUINE HEK)
Eemnesserweg 26 – Laren (Gooi)

Op de postzegel van anderhalve cent toont de stempel het jaar 1928. De kaart - met op de voorkant door haar getekende zonnebloemen - blijkt teruggestuurd omdat de geadresseerde van Naarden naar Den Haag is verhuisd. Lucia Paulina ('Lucie') Wittig-Keijser ontvangt dus gedurende een maand zeven dagen per week van 's morgens elf tot 's middags zes uur in haar atelier annex galerie kijkers, oftewel potentiële kopers.

Volgens 'De Scheen' woont de in Amsterdam geboren kunstenares tot haar huwelijk in 1907 in Amsterdam en daarna, met enige onderbreking in Brugge en Kortenhoef, 50 jaar lang, tot haar overlijden, in Laren (NH). Je zou dus verwachten dat ze in het boek 'Schilders van Laren' genoemd wordt, maar dat blijkt niet het geval. Wel heeft de gemeente Laren (de huidige gemeente Blaricum-Eemnes-Laren) een werk van haar: 'Groene vaas met Oost-Indische Kers', zo meldt het boekje Couleur Locale (2009). Ook het Koninklijk Huis bezit een olieverf (Vaas met Duizendschoon) van haar hand, dat tijdens de veiling van de 'Juliana Collectie' bij Sotheby's in maart 2011 wordt verkocht voor 2500 euro. Lucie Wittig-Keijser is ook opgenomen in het onderzoek van kunsthistorica drs. Hanna Klarenbeek naar vrouwelijke kunstenaars uit de 19e eeuw getiteld 'Broodschilderessen en penseelprinsessen' (zie ook: Actueel).

Aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers te Amsterdam is ze opgeleid en later krijgt ze vier jaar les van C.L. Dake. Lucie Wittig-Keijser is lid geweest van de 'Onafhankelijken' en van de 'Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Blaricum-Laren'. Landschappen, bloemen en fruitstillevens zijn haar favoriete onderwerpen. Ze schildert de natuur het liefst puur, waarbij ze zelfs de eenvoudigste paardenbloem liefdevol weergeeft. Wij hebben vier pastels, vier juweeltjes, van haar. Ze zijn van nieuwe passe-partouts en lijsten voorzien om ook volgende generaties te kunnen bekoren.