Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Lommerrijk weggetje met boerderijen', ca. 1890,
Houtskool met sanguine- en witkrijt op papier,
40 x 59 cm,
Gesigneerd: r.o. 'j.h.wijsmuller'
Jan Hillebrand Wijsmuller (1855-1925)

De serene rust en gemoedelijke sfeer van meer dan honderd jaar geleden heeft de schilder Jan Hillebrand Wijsmuller hier verdraaid goed weergegeven. Wat oogt het leven - zonder snelverkeer, mobiele telefoons en internet - romantisch en overzichtelijk. Wij kijken met een licht gevoel van heimwee naar het lommerrijke landweggetje, maar weten natuurlijk best, dat destijds het bestaan voor de meeste mensen heel hard was. . .

De talentvolle Wijsmuller krijgt in Amsterdam aan de Rijksacademie zijn schildersopleiding. Met een Koninklijke Subsidie in 1877 kan hij naar de Academie in Den Haag, toentertijd het mekka van de landschapsschilderkunst door de bekende Haagse School-schilders Willem Roelofs, Paul Gabriël, de gebroeders Maris en Willem Mesdag. Later gaat de jonge Wijsmuller nog een jaar naar de Academie voor Schone Kunsten in Brussel, waar ook Willem Roelofs zich heeft gevestigd, en wordt er toegelaten tot de Société Belge des Aquarellistes.

Terug in Nederland is het polder- en plassengebied rondom Amsterdam zijn favoriete werkplek. Veelvuldig zwerft hij met ezel en schilderskist door de zo inspirerende natuur. Behalve landschappen schildert, tekent, aquarelleert en etst Wijsmuller echter ook stadsgezichten. Daarvan bevindt zich een 17-tal etsen in het Stadsarchief van Amsterdam. Hij wordt lid van de Amsterdamse kunstkring Arti et Amicitiae en behaalt vele binnen- en buitenlandse onderscheidingen, waaronder in 1903 de Koninklijke Medaille. Vanwege die successen en lovende kritieken krijgt hij de bijnaam 'Jan de Goeierd'.

In heel wat particuliere, bedrijfs- en overheidscollecties, waaronder die van het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, het Historisch Museum, Museum Willet-Holthuyzen, het Haags Gemeentemuseum, het Zeeuws Museum en het Goois Museum, is werk van Wijsmuller opgenomen.

In 'Schilders van Amsterdam, vier eeuwen stadsgezichten' (2000), wordt hij beschreven als iemand, die 'in een vlotte, eigentijdse schildertrant een zonnig en geïdealiseerd beeld geeft (...). Het was hem, evenals de vakbroeders van de Haagse School, alleen te doen om de stemming van het moment (...)'.
In 2004 maakt zijn werk, samen met dat van kunstenaars als Louis Apol, Willem Mesdag, Willem Witsen en Floris Verster deel uit van een expositie in het Stadsmuseum te Woerden onder de titel 'Echte winters...van Nederlandse landschapsschilders 1875-1940'. Helaas hebben wij die gemist....