Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'St Agnes (Frankrijk)', 1962,
Zwartkrijttekening, 25 x 32 cm,
Gesigneerd: r.o.'matth.wiegman' + 'St. Agnes'
+ '25 janv. 1962'
Matthieu Wiegman (1886 -1971)

In het artistieke Parijs en de zonnige Provence vindt Matthieu Wiegman vanaf 1920 een zee aan inspiratie. Tekenend en schilderend te midden van kunstenaars als Otto van Rees, Dirk Filarski en Germ de Jong, is hij in zijn element in het land van Cézanne, voor wie hij een diepe bewondering koestert. Wordt zijn palet aanvankelijk gekenmerkt door de karakteristieke bruinen, groenen en okers van de Bergense School, in die zuidelijke regionen wordt dat lichter en kleurrijker.

Deze zwartkrijttekening van St. Agnes uit 1962 is een van de snelle sfeerschetsen, die de kunstenaar aan de Rivièra, in de nabijheid van Menton, heeft gemaakt: een lieflijk dorpje op een berghelling hoog boven de Middellandse Zee. Attent vinden we, dat de kunstenaar dag en maand bij zijn signatuur heeft vermeld! We kopen dit werk, dat onze eigen heerlijke herinneringen aan Zuid-Frankrijk telkens weer ophaalt, op de veiling tijdens de Bergense Kunsttiendaagse in 2005.

Mattheus Johannes Marie ('Matthieu') Wiegman is samen met zijn broer Piet een van de bekendste kunstenaars van de Bergense School. Aanvankelijk werkt hij als huis- en decoratieschilder, maar in de avonduren volgt hij tussen 1905 en 1909 lessen aan de Rijksacademie in Amsterdam onder leiding van A. Allebé en A.J. Derkinderen. Hij schildert, aquarelleert en tekent landschappen, stillevens, figuurstukken en Bijbelse taferelen. Ook maakt hij religieuze wandschilderingen in kerken en kloosters, alsmede moza├»eken en glas-in-rood ramen. Al op 32-jarige leeftijd wordt hij gevraagd om hoogleraar te worden aan de Amsterdamse Rijksacademie.

'Matthieu Wiegman is duidelijk een persoonlijkheid; men volgt zonder moeite de groote lijn, die door al zijn werken loopt, van zijn eerste romantische Schoorlsche en Bergensche landschappen af tot aan zijn laatste, meer concreet-zwierige, Zuid-Fransche toe', zo vermeldt een recensie over een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Talloze malen heeft Matthieu Wiegman solo en in groepsverband geëxposeerd. Zijn werken zijn in vooraanstaande musea opgenomen, waaronder het Centraal Museum Utrecht, het Bonnefantenmuseum in Maastricht, het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Haags Gemeentemuseum en het Kröller-Müller Museum in Otterloo. In zijn overlijdensjaar wordt er in Bergen een basisschool naar hem vernoemd; in de hal staat trots zijn bronzen buste, gemaakt door Gerard van der Leeden.