Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Stilleven met zonnebloemen', 1907
Olieverf op papier, 51 x 42 cm,
Gesigneerd: l.o. 'l schelfhout 1907'
Lodewijk Schelfhout (1881-1943)

Lodewijk Schelfhout stamt uit een artistieke familie. Hij is de kleinzoon van Andreas Schelfhout (1787-1870), beroemd vanwege zijn romantische landschappen. Dit schilderij hebben wij gekocht van Lodewijks kleinzoon, ook een Andreas Schelfhout, wiens zoon Olivier eveneens weer kunstschilder is.

In 1900, na een opleiding in 'bouwkunde en sierende kunsten' te Haarlem, vertrekt Lodewijk Schelfhout naar het Duitse Ludenscheid om er overdag als huis- en decoratieschilder en 's avonds als pianist te werken. In 1902 gaat hij als kunstschilder aan de slag in het atelier van Théophile de Bock. Een jaar later verhuist hij naar de kunstenaarswijk Montparnasse in Parijs, zo meldt de in 2006 verschenen monografie/catalogus 'Lodewijk Schelfhout en tijdgenoten - de komst van het kubisme in Nederland’.

Parijs is voor Lodewijk een inspirerende omgeving. Hij ontmoet er Duitse en Scandinavische kunstenaars, raakt onder invloed van Cézanne en Van Gogh, exposeert op de Salon d'Automne (1906) en de Salon des IndĂ©pendants (1907), bezoekt bijeenkomsten van de Montparnasse kubisten, ontmoet Henry le Fauconnier, maakt er Piet Mondriaan wegwijs en werkt later (1909) samen met Auguste Herbin. Schelfhout ondergaat hier de invloed van het opkomende kubisme en wordt later wel de eerste kubistische Nederlandse schilder genoemd.

Volgens de verkoopcatalogus van Sotheby's (mei 2011) is Lodewijk Schelfhout in 1910 medeoprichter van De Moderne Kunstkring, die de ontwikkelingen van de Parijse schilderkunst in Nederland wil introduceren.
De eerste expositie met 166 werken vindt een jaar later in het Stedelijk Museum te Amsterdam plaats en trekt 6000 bezoekers. Paul Cézanne is er vertegenwoordigd met 28 werken, August Herbin met 19, Pablo Picasso met 7, George Braque met 6 en Lodewijk Schelfhout met 12 werken. De tweede expositie, in 1912, is nog groter; van Lodewijk hangen er 14 schilderijen. In 1915 exposeert hij opnieuw in het Stedelijk Museum, nu samen met o.a. Mondriaan, Sluijters en Gestel. Ook in Parijs (o.a. in 1925 en 1926) heeft hij tentoonstellingen. Later maakt hij honderden gravures, waarvan het Rijksmuseum in Amsterdam er 35 bezit.

Dit 'Stilleven met zonnebloemen' is in zijn Parijse periode geschilderd en vertoont al kubistische trekken. Veel van zijn werken uit die periode zijn helaas verloren gegaan. Voor ons een extra reden om dit schilderij te koesteren.