Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Stadspleintje in het vroege voorjaar'
Houtskool met gekleurd krijt, 32 x 26 cm'
Gesigneerd: l.o. 'suze robertson'
Suze Robertson (1855-1922)

"Hoe menigmaal heeft een kunsthandelaar mij niet gezegd: "Ja, als u wat mooier gezichten maakte, of als u schilderde zoals die en die..." Maar dan was altijd mijn antwoord: wilt u het niet hebben - goed. Anders moet u het maar nemen zoals ik het maak. En dan namen ze het niet, en ik schilder geen lieve gezichies, hield mij buiten wisselende kunstbegrippen en andere invloeden, - waardoor ik er dan ook massa's tegen mij heb gehad. Maar ik troost er mij mee, dat 't beter is om te worden bestreden dan...genegeerd", zo vertelt Suze Robertson aan M.J. Brusse in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 5 en 6 October 1912.

Hierop aansluitend schrijft Anna Wagner in de publicatie 'Suze Robertson' ter gelegenheid van de expositie in het Haagse Gemeentemuseum in 1984: “Voor Suze was niet de spontane impressie van de realiteit doel, maar het in de geest verwerkte en gerijpte beeld ervan." In 2009 verschijnt een publicatie bij de tentoonstelling in Museum Kempenland met de toepasselijke ondertitel 'Schilderes van het harde en zware leven'. "Haar werk heeft iets verontrustends, het is nooit lieflijk of anekdotisch. De vrouwen die zij schildert zijn monumentaal en behouden hun waardigheid, ondanks hun armoede", zo staat in de brochure van Mariëtte den Bieman- Smithuis bij de expositie in Museum Rijswijk in 2003. "Haar oude huizen, kerken of gebouwen dragen dezelfde kenmerken: een oude muur, in zichzelf gekeerd, overeind gebleven in weer en wind. Als een mensenleven, gevormd door vreugde en verdriet". Dat boeit ons nu precies in dit 'Stadspleintje'!

Aan de Academie in haar geboortestad Den Haag volgt Suze Bisschop-Robertson de klassieke opleiding. In 1877 wordt ze lerares tekenen aan de HBS voor meisjes in Rotterdam en in 1882 aan de ‘Gouden School’ te Amsterdam, waar ze 's avonds de Rijksacademie bezoekt. Al na een jaar neemt ze ontslag om zich geheel aan de kunst te wijden. Ze verhuist weer naar Den Haag, treedt in 1892 in het huwelijk met Richard Bisschop (1849-1920), die als architect is opgeleid, maar overstapt naar het vak van kunstschilder. Suze werkt op veel plaatsen in het land, krijgt verschillende onderscheidingen en heeft talloze tentoonstellingen.