Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Blaasquintet', 1986
Olieverf op board, 59 x 25 cm,
Gesigneerd: r.o. 'p.pander 86'
Pieter Pander (1962)

Pieter Pander is vooral bekend als schilder van koeien, geiten, paarden, honden en andere dieren. Een pasgeboren kalf, een geitje, een geslachte os, een dood veulen, een meerkoet of een koeienkop staan steevast afgebeeld op de uitnodiging voor een expositie. 'Door een ongebruikelijk standpunt te kiezen geeft hij het werk een ongewone en vaak dramatische lading', zo staat in 'Nederlandse realisten na 1950' uit 2001. Dat klopt: hij ligt als het ware met zijn onderwerp, een hond, op de grond of staat letterlijk neus aan neus met een koe, wat aan de ene kant een vervreemdend effect oplevert, maar aan de andere kant de kijker ook heel dicht bij het wezen van het onderwerp brengt. Je bekijkt de wereld vanuit hetzelfde perspectief als de hond en voelt bijna de warme adem van de koe in je gezicht.

Bij het 'Blaasquintet' ervaren we hetzelfde effect. Pander heeft het vanaf een hoog standpunt (het balkon?) geschilderd én gekozen voor een hoog en smal formaat. Zo licht hij op een bijzondere manier de groep van vijf blazers uit het orkest. Omdat hij een sober palet van bruinen, blauwen, grijzen en witten – 'kleuren die bij hem passen' – hanteert, brengt hij tegelijkertijd een gevoel van intimiteit over.

Als de jongste uit een gezin van veertien kinderen wordt Pieter Pander in 1962 geboren in Drachten. 'Ik zat als kind al vaak te tekenen, stripfiguren natekenen en zo. Na mijn middelbare schooltijd besloot ik in deze richting verder te gaan. Van 1982 tot en met 1987 zat ik op de kunstacademie in Groningen, waar ik les kreeg van Jouke Wouda en Matthijs Röling. Ik concentreerde me voornamelijk op de olieverf-techniek. Met aquarelverf heb ik me nooit beziggehouden. Acryl gebruik ik slechts sporadisch als onderschildering. Ik ben een echte olieverf-man', zo zegt de kunstenaar in 'Het Atelier van Pieter Pander' uit 1996.

Naast vrij werk maakt Pander ook monumentale werken in opdracht, zoals de wandvullende schildering voor restaurant 'Kaatje bij de Sluis' in Blokzijl (1997). Pieter Pander woont en werkt in het historische centrum van Franeker, schuin tegenover de galerie van Douwe Elias en het beroemde planetarium van Eise Eisinga.