Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'De Salon', 1859
Marouflé, 47 x 37 cm
gesigneerd r.o. 'david oijens 59'
David Oyens (1842-1902)

'De Salon' schildert David Oyens al op 17-jarige leeftijd, dus een jaar voordat hij met zijn tweelingbroer Pieter naar het Frans georiĆ«nteerde Brussel gaat om er kunst te studeren. Waarschijnlijk is dit de salon in het ouderlijk huis aan één der Amsterdamse grachten. Sfeervol laat de jonge David, die toen nog signeerde met Oijens, de kleuren van stoelbekleding en tapijt 'opbloeien' in het zonlicht. Je ruikt bijna het stoffige pluche van de stoelen, terwijl de stoof onder de tafel en de pauwenveren op de schoorsteenmantel herinneringen oproepen aan onze grootouders.

Al vanaf hun achtste jaar krijgen de broertjes tekenles van de Amsterdamse schilder Johan Hendrik Veldhuyzen (1831-1910). Dit op aandringen van hun niet onverdienstelijk tekenende moeder. David en Pieter blijken geen studiebollen, zo staat in de catalogus 'De gebroeders Oyens', uitgegeven ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag in 2008. Ook blijken ze ongeschikt voor het bankwezen en evenmin slaat een opleiding tot herenboer aan. Vandaar dat de ouders er uiteindelijk in toestemmen dat hun zoons een carrière als kunstenaar beginnen. Tekenen en schilderen is tenslotte hun grote passie.

In Brussel krijgen David en Pieter aanmoedigings- en waarderingsmedailles en vervolgens ontdekken toonaangevende verzamelaars hun werk. Ze exposeren frequent, meestal samen, in België, Nederland en Frankrijk. Als eeneiige tweeling lijken ze erg op elkaar en hebben ze een speciale band. Een tijdlang delen ze een atelier en vaak treden ze als model voor elkaar op. Ze verkeren in dezelfde artistieke kringen en schilderen ook dezelfde genres, die een 'Bourgondische, flamboyante en kleurrijke levensstijl' uitdrukken. Wanneer David trouwt is Pieter in verwarring, en als Pieter overlijdt is David volledig gedesoriënteerd.

Als het met de verkoop van schilderijen af en toe wat minder gaat, kunnen de broers terugvallen op een aanzienlijke erfenis: vader Oyens was een vooraan staande commissionair in effecten en niet onbemiddeld. Helaas is het onafscheidelijke duo niet oud geworden: David werd 60 jaar, Pieter slechts 52. Bijzonder is dat het hier afgebeelde werk veel overeenkomst vertoont met een schilderij uit 1894, toen David, in het overlijdensjaar van zijn broer, de stijlvol gemeubileerde salon in diens huis schilderde.