Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Gaslaan te Den Haag', 1937
Marouflé, 31 x 48 cm,
Gesigneerd: r.o. 'HKO '37'
Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985)

Zijn leuke tafereeltjes uit het dagelijks leven, zoals moeders met kinderwagen, keuvelende mensen op een bankje in het park, spelende kinderen en reizigers voor het station, zijn in brede kring geliefd. Harm Kamerlingh Onnes weet in talloze kleurrijke schilderijen, aquarellen en tekeningen de kleinburgerlijkheid op rake en relativerende wijze te typeren en legt daarin tegelijkertijd een tijdsbeeld vast. Hij laat het doen en laten van mensen zien, liefdevol én met een knipoog.

Harm groeit op in een familie, waarin kunst, muziek en wetenschap centraal staan: zijn vader Menso en zijn oom Floris Verster waren kunstschilder, zijn moeder (Kitty Tutein Nolthenius, telg uit een gefortuneerd koopmansgeslacht) aquarelleerde en speelde verdienstelijk piano. Via zijn oom Heike Kamerlingh Onnes - nobelprijswinnaar voor natuurkunde - komt hij in contact met grootheden als Albert Einstein, Paul Ehrenfest en Hendrik Lorentz; met Einstein (viool) en Ehrenfest (piano) vormt hij zelfs een muzikaal trio, waarbij hij de cello bespeelt. Dat moeten zinderende sessies zijn geweest!

Na vijf jaar gymnasium mag Harm van zijn vader beeldend kunstenaar worden onder voorwaarde dat hij niet naar de Kunstacademie gaat, want 'dat bolwerk van behoudzucht doet het talent van jonge kunstenaars geen goed', zo lezen we in de monografie 'Harm Kamerlingh Onnes' uit 2000. In 1913 leert hij de architect J.J.Oud kennen, waarmee hij 60 jaar bevriend blijft, en in de kunstvereniging 'De Sphinx' ontmoet hij de schilder Theo van Doesburg. De vernieuwingsdrang van Oud en Doesburg heeft grote invloed op Harm, maar na een bezoek aan het atelier van Piet Mondriaan ontdekt hij dat abstracte kunst niets voor hem is.

Naast schilderen ontwerpt hij glas-in-lood-ramen en postzegels en houdt hij zich bezig met binnenhuisarchitectuur en pottenbakken. Hij legt veel fabrieks gebouwen, spoorwegemplacementen en laboratoriuminstallaties vast, maar maakt ook portretten en stadsgezichten. Halverwege de jaren 30 ontwikkelt Kamerlingh Onnes zijn eigen, verhalende stijl.

In 1937 schildert hij dit werk, dat tot het zakelijk realisme wordt gerekend. 'De Gaslaan in Den Haag' maakt een stuk nostalgie wakker: wij herinneren ons die grote, plompe gashouders, die tot in de jaren 60 van de vorige eeuw overal in het land te vinden waren, nog heel goed.