Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Boerderij te Anloo'
Olieverf op paneel, 40 x 47,5 cm
Gesigneerd: r.o. 'e.musch'
Evert Musch (1918-2007)

Soms krijg je een schilderij in de schoot geworpen. Dit is er zo een. Het komt uit de boedel van grootouders uit Groningen. Aanvankelijk hebben we er niet zoveel mee, totdat we op een goede dag door het dorpje Rolde rijden en 'in een flits' in de etalage van Kunsthandel Harms werken zien met een penseelvoering, die we kennen. De auto wordt aan de kant gezet en ons vermoeden blijkt juist: het zijn inderdaad schilderijen van Evert Musch. Bereidwillig geeft kunsthandelaar Grietinus Harms ons meer informatie.

Al vroeg wordt Musch' talent ontdekt door een ouderling, tevens tekenleraar, die het gezin Musch in Groningen bezoekt. Na de HBS gaat Evert naar de Gemeentelijke Kunstnijverheidsschool, de latere Academie Minerva, waar het onderwijs nog 'breed, klassiek, grondig en ambachtelijk' is. Hij vestigt zich vervolgens als zelfstandig kunstenaar en trouwt met de kunstenares To Jager. Van 1947 tot 1981 is Musch docent aan Minerva. Na omzwervingen betrekt hij in 1975 een boerderij in Anloo. Zou de boerderij op ons schilderij soms die van Evert en To zijn?

Musch maakt studiereizen naar Frankrijk en Italiƫ, exposeert regelmatig met collega's van het Drents Schildersgenootschap, waarvan hij mede-oprichter is, en heeft na 1985 ook solotentoonstellingen. Diederik Kraaijpoel (1928) noemt hem in 'Het tijdloze impressionisme van Evert Musch' een 'Drentse impressionistische landschapsschilder'. Hoewel het hoogtepunt van het impressionisme tussen 1870 en 1890 ligt, behoort het impressionisme, volgens Kraaijpoel(1928-2012), tot de constanten van de kunstgeschiedenis. 'De dingen gebeuren niet na, maar naast elkaar'.

Veelvuldig schildert Evert Musch zijn geliefde Drentse landschap. Uit protest tegen kanalisering van de Drentse Aa exposeert hij in 1950 zijn in een breed panorama op doek gezette stroomdal tussen Schipborg en Oudemolen. Gelukkig gaat de kanalisering niet door. 'In 1985 ging Musch, samen met andere Drentse kunstenaars, opnieuw op de barricaden staan voor het behoud van een waardevol landschap. Het militaire gebied in de Schipborger Strubben zou platgewalst worden om zodoende beter tot oefenterrein te kunnen dienen. Daarmee zouden vele grafheuvels, standplaatsen van hunebedden en sporen van oude wegen verdwijnen', schrijft Marieke van de Wal (1988) in 'Evert Musch'. Ook dit plan gaat van tafel. We sluiten Musch en zijn werk in ons hart.