Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Langs de Seine (Parijs)', 1987
Olieverf op doek, 43,5 x 54 cm,
Gesigneerd: l.o. 'b mankes 87'
Beint Mankes (1918-1990)

Beint Mankes is de zoon van de beroemde kunstenaar Jan Mankes en de tot doctor gepromoveerde Anne Mankes-Zernicke, de eerste vrouwelijke predikant in Nederland. Beint is pas twee jaar als zijn vader op 31-jarige leeftijd aan tuberculose overlijdt. Als kunstenaar heeft Beint slechts in zijn schaduw kunnen leven. Alleen al het portret dat vader Jan in 1916 van zijn moeder maakt wordt bestempeld als een 'ultieme klasse, een portret dat zijn weerga in de Nederlandse portretkunst niet kent door de sobere weergave van diepe ernst en gevoelvolle tederheid’. Als zoon kun je het alleen maar bewonderend aanschouwen en proberen niet gefrustreerd te raken, want het is onmogelijk te evenaren.

Hoewel we veronderstellen dat vader Jan slechts als identificatie-object invloed heeft op de ontwikkeling van kunstenaar Beint, is diens talent ontegenzeglijk aanwezig. Beint Mankes gaat naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en vervolgens naar de kunstacademie in Den Haag. Hij woont en werkt eerst in Rotterdam, later in het Noord-Hollandse Laren en verdient aanvankelijk zijn brood als reclametekenaar en –ontwerper. Omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan wijdt hij zich op zeker moment geheel aan de kunst en schildert, aquarelleert en tekent (pastels) stillevens, landschappen, stads- en bosgezichten en portretten. Ook geeft hij les aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten en is hij lid van de Gooise Schildersvereniging, zo vermeldt de kunstenaarsencyclopedie van Pieter Scheen, waarin hij een 'bekend schilder' genoemd wordt. Het Centraal Museum in Utrecht bezit een aquarel van hem en de gemeente Laren koopt in 1973 een portret - 'Zittend meisje uit Ridderkerk' - voor 650 gulden (bron: Couleur Locale, 2009).

Het olieverf 'Langs de Seine' heeft hij drie jaar voor zijn overlijden gemaakt. Ook al hebben talloze kunstenaars dit Parijse tafereel geschilderd, Beint Mankes heeft het op een prettige manier in een eigen, ietwat schematische stijl weergegeven. De personen zijn er vluchtig 'bij gestoffeerd', zoals je ze ook tegenkomt op tekeningen van architecten of als illustratie in brochures van ontwerpbureaus. Zo zien we in zijn kunstenaarschap trekjes van zijn vroegere beroep als reclametekenaar terug. Voor ons is dit daarom een authentiek werk, waar we heel graag naar kijken.