Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Frame of color',
Gouache en collage op papier, 46 x 56 cm,
Gesigneerd: l.o. '.vleeuwen'
Jan Willem ('Wil') van Leeuwen (1909-1994)

Jarenlang is kunstenaar en filosoof ('Het denken nept ons') Wil van Leeuwen 'een der drijvende krachten achter verschillende belangenverenigingen van kunstenaars', meldt Het Parool op 27 juni 1994 na zijn overlijden. Samen met anderen krijgt hij het voor elkaar dat kunstenaarsverenigingen jaarlijks kunnen exposeren in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van Leeuwen is (bestuurs)lid van verschillende van die verenigingen, die hij soms mede heeft opgericht. Ook is hij lange tijd lid van de commissie, die kunstwerken aankoopt in het kader van de Beeldende Kunst Regeling. Wil van Leeuwen, geboren in de Amsterdamse Jordaan, etaleert voortdurend een enorme gedrevenheid. Voor zijn vele bijdragen aan de Nederlandse cultuur wordt hij vanaf midden jaren zestig beloond met een jaarlijkse eretoelage.

Na het overlijden van zijn moeder brengt Wil zijn jeugd door in het Jezuïetenklooster te Heythuizen in Limburg. Op 16-jarige leeftijd beëindigt hij zijn priesteropleiding en kiest binnen het klooster voor lessen in huis- en decoratieschilderen. Twee jaar later gaat hij terug naar zijn geboortestad, verdient er eerst zijn brood als huisschilder, maar ontwerpt en schildert al snel vrijwel uitsluitend decors en enorme reclameborden met filmscènes.

Tijdens zijn priesteropleiding maakt hij zijn eerste schilderijen met Bijbelse voorstellingen. Later krijgt hij schilderlessen van Harmen Meurs en Dick de Haas. Tot eind vijftiger jaren combineert hij een veelzijdig kunstenaarschap – hij schildert, beeldhouwt, emailleert (sieraden) en schrijft gedichten - met werkzaamheden als decorschilder. Het boek 'Wil van Leeuwen - Een Amsterdams Kunstenaar' (1993) meldt: 'Zijn schilderijen zijn soms figuratief, maar veelal abstract en altijd expressief en kleurrijk. Kleur is het kenmerk en de kracht van zijn werk.' Willem Sandberg, voormalig directeur van het 'Stedelijk', roemt Van Leeuwen's werk vanwege de 'grote kleurgevoeligheid en een poëtische voordracht' en heeft werk van hem aangekocht. Zelf noemt de kunstenaar zijn schilderijen 'progressief expressionistisch'; het drukt uit wat hij voelt, waarbij het denken een hindernis is. . .

Drie jaar woont hij in Spanje, maar hij schildert ook in Frankrijk en Griekenland geabstraheerde landschappen vol sfeer, die je meeslepen. Exposities zijn er o.a. in Barcelona, Brussel, Parijs, Amsterdam en Haarlem en in 1985 is er een grote overzichtstentoonstelling in de gemeentegalerie/museum Aemstelle in Amstelveen.