Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Landschap'
Gouache, 38 x 51,5 cm
Gesigneerd: r.o. 'branko'
Branko Lavaleije (1960-1988)

In 2005 verkoopt de Haarlemse uitgeverij VNU haar kunstcollectie via een interne veiling. Ons oog valt op een geabstraheerd landschap, gemaakt door ene 'Branko'. Meer informatie is er niet; we hebben zelfs geen idee of 'Branko' een voor- of achternaam is, maar het schilderij laat ons door de krachtige, trefzekere penseelstreken en natuurlijke geometrie niet los. We springen dan ook een gat in de lucht als we horen dat we het hoogste bod hebben uitgebracht!

Thuis gekomen denken we wel even te kunnen achterhalen wie de maker is, maar dat valt tegen. Tot 2010 heeft het bij ons gehangen als een 'unidentified object'. Dan lezen we in een oude Kunstbeeld (6/'94) over een schilderijenexpositie in Aerdenhout van Branko Lavaleije. De stijl van de afgebeelde werken komt geheel en al overeen. Kortom: we hebben 'onze schilder' ontdekt!

Raymond Baan schrijft onder het kopje 'Gevecht tegen de tijd' in Kunstbeeld, dat Branko in zijn kinderjaren al buitengewone belangstelling heeft voor de schilder kunst. Op zijn zevende mag hij samen met zijn moeder naar teken- en schilder lessen en op zijn twaalfde kopieert hij werken van Vincent van Gogh. Met zijn vader, die de schilderambities van zijn zoon hartstochtelijk ondersteunt, reist hij naar alle plaatsen waar Van Gogh woonde en werkte en bezoekt hij musea, waar schilderijen van Van Gogh hangen. Met tomeloze energie maakt hij overal snelle schetsen. Vanaf 1977 volgt hij, na zijn Mavo-diploma, eerst de avond opleiding en later de dagopleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam. Vervolgens zwerft de jonge kunstenaar per trein, met rugzak en opvouwbaar tekentafeltje, door Italië en Kroatië, waar zijn moeder geboren is. Onderweg tekent en schildert hij met een enorme bevlogenheid landschappen en stadsgezichten.

Slechts 28 jaar is Branko Lavaleije geworden. Op 28 juli 1988 wordt hij door zijn vader levenloos achter zijn tekentafel in Amsterdam gevonden. Een hartstilstand maakte abrupt een einde aan zijn veelbelovende kunstenaarsleven. Raymond Baan: 'Lavaleije's grote gedrevenheid en zijn snelle ontwikkeling wezen in de richting van een toonaangevend kunstenaarschap. Uit zijn werk spreken haast en ongeduld, alsof hij zich ervan bewust was dat elke tekening, elke gouache de laatst geboden mogelijkheid tot een verslag zou kunnen zijn.'