Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Stroomarkt te Amsterdam in de sneeuw'
Olieverf op doek, 40 x 50 cm
Gesigneerd: r.o. 'j.w. kiesewetter'
Johan Kiesewetter (1883-1951)

Er zijn schilderijen die jou uitkiezen en niet andersom! Dit is zo’n werk. Het stond op de grond in een donkere hoek van een veilinghuis. We vonden het meteen mooi, ook al had het geen lijst en zat er een vreemde, matte plek op. Door omstandigheden hebben we er niet op geboden. Het werk blijft onverkocht en een paar maanden later wordt het opnieuw geveild. Dit keer bieden we wel en wordt het ons toegeslagen. Deze Kiesewetter heeft dus gewoon op ons gewacht!

Om het schilderij weer in perfecte staat te brengen en het voor volgende generaties te behouden moet het naar de restaurateur. Die ontdekt dat een drietal figuren op het doek door de kunstenaar zijn 'weggeschilderd'. Dat geeft enig inzicht in het wordingsproces, waarbij Kiesewetter de stilte van de winterse dag uiteindelijk niet te veel wil doorbreken met menselijke activiteiten. Een dikke sneeuwlaag bedekt de Stroomarkt en mede door de prachtige, roze vrieslucht voel je de ijzige kou bijna aan den lijve. De nostalgische, Breitneriaanse kleuren onderstrepen de serene sfeer. De Ronde Lutherse kerk op de achtergrond, gebouwd tussen 1668 en 1671 en het enige protestantse kerkgebouw met een cirkelvormig grondplan in ons land - volgens Gijs Lansingh Scheurleer - domineert het beeld. Geen wonder dat deze karakteristieke, Amsterdamse plek door verschillende kunstenaars is vereeuwigd.

Over Johan Willem Kiesewetter weten wij niet zo veel. Hij is in 1883 in Amsterdam geboren en bezoekt er de Tekenschool voor Kunstambachten (onderdeel van de Rijksacademie) onder leiding van George Rueter (1875-1966). De schilder wordt vermeld in de kunstenaarsencyclopedie Scheen en ook in het boek 'Schilders van Laren' (2003). Maar liefst 14 van zijn werken zijn in het bezit van de gemeente Laren (Couleur Locale, 2009). Gedurende zijn leven ‘pendelt’ Kiesewetter op en neer tussen zijn geboortestad en Laren. Hij woont en werkt de eerste 30 jaar (tot 1914) in Amsterdam, daarna in Laren (tot 1937), vervolgens weer in Amsterdam (tot 1940) en daarna opnieuw in Laren. Hij overlijdt in 1951 in Amsterdam na een leven beheerst door het schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen van boerderijen, landschappen, straatscènes, stillevens en portretten.