Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Amsterdams stadstafereel'
Aquarel, 33,5 x 22 cm,
Gesigneerd: r.o. 'a.kerling'
Anna Kerling (1862-1955)

Waar, oh waar zou Anna Kerling deze aquarel in frisse voorjaarskleuren toch precies hebben geschilderd? Vrienden met 'een Haags verleden' menen op de achtergrond de Nieuwe Kerk aan het Spui en links de Grote of St. Jacobskerk aan de Torenstraat te herkennen. Het grachtje op de voorgrond zou intussen gedempt zijn. De afdeling topografie van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag, één der belangrijkste kunsthistorische kenniscentra in de wereld ) meent echter dat het de Oude Kerk in Amsterdam is en een zoektocht op internet wijst inderdaad uit dat het niet de hofstad, maar de hoofdstad is. Het exacte standpunt van de schilderes - Oude Zijdsvoorburgwal wellicht? - blijft voorlopig echter nog onduidelijk. Het liefst zouden we met de aquarel in de hand door Amsterdam wandelen om de plaats te vinden waar het met veel liefde en vakvrouwschap is gepenseeld. . .

Anna Elisabeth Kerling is een geboren en getogen Haagse. Van 1884 tot 1887 maakt ze deel uit van de damesklas van de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Ook is ze leerling van Suze Robertson (1855-1922) en van Otto Eerelman (1839-1926). Anna schildert, aquarelleert, tekent en etst portretten, personen, bloemen, landschappen en stadsgezichten. Tijdelijk strijkt ze met haar schetsboek neer in Maastricht, op de Veluwe (Nunspeet, Elspeet) en in Frankrijk. Ze is (buiten)lid van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae in Amsterdam en Pulchri Studio in Den Haag – waar ze ook exposeert - en van de schilderessenvereniging 'ODIS'. In het Stedelijk Museum in Amsterdam neemt ze deel aan groepstentoonstellingen en ook heeft ze talloze solo-exposities, tot in St.Louis (USA) toe.

Door E. Bénezit wordt ze een bloemenschilder genoemd, die in 1900 een eervolle vermelding krijgt op de Tentoonstelling in Parijs. Anna Kerling is tijdens haar leven succesvol; ook het Koninklijk Huis behoort tot haar klanten. Twee olieverven, 'Hoekje uit de serre' (vermeld in de Pieter Scheen) en 'Een stilleven met een fles en fruit' uit de nalatenschap van Koningin Juliana, zijn in maart 2011 bij Sotheby's geveild en voor respectievelijk 4750 en 1375 euro verkocht. Werk van Anna Kerling is opgenomen in verschillende Nederlandse musea, waaronder het Haags Gemeentemuseum.