Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Industrie bij Luik', 1929
Olieverf op doek, 35 x 75 cm,
Gesigneerd: r.o. 'ar.jamar 1929'
Armand Jamar (1870-1946)

Smog hangt over Luik. IJzererts en kolen van de nabij gelegen mijnen worden in enorme fabriekscomplexen verwerkt. Van de gloeiend hete vuren walmen donkere rookwolken omhoog en ook de talrijke ver in de lucht priemende schoorstenen spugen hun smerige roetdampen over de Belgische stad. De Luikse kunstenaar Armand Jamar heeft de naargeestige industriële bedrijvigheid veelvuldig geschilderd, toen milieu en gezondheid nog niet telden. Een bijzonder tijdsbeeld!

Jamar studeert in 1889 af als meester in de rechten en wordt kandidaat-notaris. Zijn hart ligt echter elders en na zeven jaar houdt hij die baan voor gezien en schrijft zich in aan de Académie des Beaux-Arts in zijn geboortestad. Hij blijkt zeer talentvol: vrij snel neemt de jonge kunstenaar deel aan exposities in Luik, Antwerpen, Gent, Brussel en Parijs. Ook maakt hij - werkend - talloze reizen naar o.a. Frankrijk, Nederland, Italië (Venetië), Spanje en later ook naar Engeland, Noord-Afrika en de VS (New York). In 1900 krijgt Jamar toegang tot de 'Salon des Artistes Fran├žais' te Parijs, waar hem in 1907 de belangrijke Médaille d'Or wordt toegekend. In 1921 krijgt hij een Koninklijke onderscheiding en wordt hij Chevalier de l'Ordre de Léopold.

Erudiet als hij is heeft Jamar grote belangstelling voor letterkunde en muziek. Hij is lid van de Cercle Artistique et Littéraire in Brussel, een in 1843 gestichte vereniging die concerten, lezingen en tentoonstellingen van en voor leden-kunstenaars organiseert. In 1921 heeft hij er een expositie. Aan het einde van zijn carrière put de schilder inspiratie uit verschillende letterkundige werken, zoals de legende van Tijl Uilenspiegel.
Wij kennen veel genres van hem, zoals het Vlaams impressionisme met fabriekscomplexen of havenactiviteiten, geschilderd in bijna angstaanjagende zwarten en bruinen, waar dit werk uit 1929 onder valt. Daarnaast maakt hij stillevens, interieurs en mediterrane landschappen in veel lichtere kleuren en ook waagt hij zich aan niet-figuratieve werken.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw is Armand Jamar gehuldigd met een reeks van retrospectieves. Ook komt er in 1974 een postzegel met zijn zelfportret uit, tegelijkertijd met eentje van James Ensor. Werk van hem is opgenomen in musea van Antwerpen, Boston, Brugge, Brussel, Charleroi, Luik, Lille, Rouen, Rijsel en Santiago di Chili.