Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Sans Titre', 1985
Olieverf op doek, 52 x 52 cm
Gesigneerd: m.o. 'douwe reindert idema '85'
Douwe Idema (1953)

Van alles kun je erin zien: een weefgetouw, een schommelstoel, een plaid met franjes. We raken er niet op uitgekeken. Toch probeert Douwe Idema juist alle herkenbare elementen te vermijden en dat is voor ons precies het spannende: die optische ontdekkingsreis, die zoektocht naar wat haal je eruit, wat zie je erin.

Dit intrigerende olieverf in (ons) overtuigende kleuren kopen we in mei 2009, omdat het door de Provincie Friesland wordt afgestoten. We stellen meteen vast dat er een andere lijst om moet komen, want het werk zit ingekaderd in een dik, wit geschilderd, houten frame dat het werk geen goed doet. Het precieze waarom kunnen we niet meteen beargumenteren, maar alras vindt de ontknoping plaats in het atelier van onze lijstenmaakster, tevens kunsthistorica. Zij ontmantelt het schilderij en we ervaren direct dat het zijn keurslijf kwijt is, groter lijkt en een enorme kracht uitstraalt. In overleg kiezen we voor een donkergekleurde baklijst, waarin het doek met z-clips wordt gemonteerd, zodat een flexibele werking mogelijk is. Een ware metamorfose!

De kunstenaar, Douwe Reindert Idema, is in 1953 in Burum (Friesland) geboren. Hij groeit op in Deventer en voltooit de vrije schildersopleiding aan de academie Minerva te Groningen. Tussen 1988 en 1990 doet hij onderzoek naar de werking van voor- en achtergrond op het platte vlak, hiertoe in de gelegenheid gesteld door het Fonds voor de Schilderkunst te Amsterdam. Vanaf 1979 exposeert hij regelmatig in musea, galeries en bij bedrijven en organisaties, zo lezen we op zijn website. Idema werkt dagelijks in zijn atelier aan huis in Leeuwarden, waar we hem
hebben bezocht, en zet zich actief in voor het kunstenaarsklimaat in die stad.

Op internet staat verder dat hij 'zuiver visuele schilderijen’ wil maken, in de zin dat het geschilderde beeld nergens naar verwijst. Zijn werk is 'een verbeelding van onzichtbare, abstracte onderwerpen zoals drukte en rust, emotie en verstandelijkheid. Licht komt tegenover donker te staan en organische vormen gaan de strijd aan met geometrische'.
Douwe Idema componeert, volgens eigen zeggen, net zo lang totdat het doek voor zijn gevoel vol is en een goed evenwicht geeft. Fascinerend toch?!

Kijk ook op: www.douwe-idema.nl