Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Stilleven',
Olieverf op doek, 28 x 41 cm
Gesigneerd: r.b. 'godderis'
Jack Godderis (1916-1971)

De in Engeland uit Vlaamse ouders geboren Jack Godderis is door een ontsteking in het rotsbeen achter zijn oor zijn hele leven vrijwel doof geweest. Het heeft hem er niet van weerhouden grote reizen te maken. Meteen al na zijn middelbare schooltijd bezoekt hij, alleen en samen met zijn vader, die kapitein op de wilde vaart was, Zuid-Amerika, Engeland, Mexico, de Verenigde Staten en de Antillen. Later zwerft hij onder meer door Rusland, Iran, Zwitserland, Frankrijk, Griekenland, Marokko, Canada en opnieuw de Verenigde Staten. Allerlei zaken die hem onderweg treffen legt hij vast in kleine schetsboekjes en maakt er later olieverfschilderijen op doek of papier van.

Zijn artistieke opleiding krijgt hij aan de Koninklijke Academie en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij ontpopt zich als mede-oprichter van bevlogen kunstenaarsgroepen. Veelvuldig wordt zijn werk in binnen- en buitenland tentoongesteld en talloze prijzen zijn hem toegekend, waaronder de Prix de l’art Jeune in 1942 (met een stilleven), de Belgische Grote Prijs voor Schilderkunst in 1951 en de internationale prijs van Gemmail, Tours, in 1966.

Ook in ons land is zijn werk regelmatig te zien. Zo organiseert de in het Overijsselse Holten gevestigde huisarts, mecenas en collectioneur Jo Nagelhout (1901-1975) in 1953 een tentoonstelling in het gemeentehuis van Holten met werken van Belgische schilders, onder wie Godderis, Gailliard en Slabbinck. De Collectie Nagelhout bevat nog altijd een waskrijttekening van Godderis (bron: J.P. Nagelhout, 2005) en tot voor kort hingen twee gouaches, waarmee de kunstenaar zijn verblijf betaalde, in Hotel Vosman, maar sinds de horeca-onderneming van eigenaar veranderde, zijn ze verdwenen.

Jack Godderis wordt gerekend tot de Vlaamse expressionisten, maar hij komt tot een persoonlijke benadering, waarbij hij zich uitleeft in kleuren. Een colorist, waarvan het palet in dienst staat van maximale picturale expressiviteit, zo vermeldt de catalogus bij de retrospectieve tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen (1986). Werk van Godderis is opgenomen in de collecties van verschillende binnen- en buitenlandse musea en in die van de Belgische Staat en het Belgische Koninklijk Huis.

De krachtige uitstraling van dit stilleven met zijn heftig 'tegen elkaar botsende' kleuren op een intens blauwe achtergrond blijft ons intrigeren!