Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

01. Thijs Buit
02. Machiel Hopman
03. Geert Meijer
04. Helen Sieger
05. Hans van Herwijnen
06. Gradus Verhaaf
07. Ida Roekevisch
08. Johannes Meintjes
09. Jan Rozeboom
10. Jacques Krebbekx
11. Alfons Vermeir
12. Willem Paerels


'Landschap met wit huis', 2006
Acryl op doek, 63 x 78 cm
Gesigneerd l.o. 'Thijs Buit '06'

Thijs Buit (1934)

Aimabel, integer en bescheiden, maar flamboyant in zijn werk. Zie daar in
'a nutshell' de in Hattem geboren beeldend kunstenaar Thijs Buit. Hij krijgt zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam en heeft daar onder meer les van Sierk Schröder. Terug in Hattem woont hij vele jaren in het huis van Jan Voerman, de IJssel-schilder met zijn indrukwekkende luchten, die hij zeer bewondert.

Tijdens een expositie bij Galerie Nijehove in Diepenheim ontmoeten we hem en zijn vrouw Janssien voor het eerst. Zijn werk wordt goed verkocht, maar hij heeft er zijn ziel in gelegd en kan er maar moeilijk afstand van doen. "Schilderen is een voortdurende worsteling om zichtbaar te maken wat je innerlijk beweegt. Een landschap moet niet alleen gezien, maar ook ondergaan worden."

Thijs Buit schildert veel landschappen, nieuwe landschappen die hij binnenste- buiten heeft gekeerd, maar waarin niets is verzonnen of gekunsteld. 'Elk schilderij is beleefd. Het komt van binnenuit en is daarom niet 'bedacht' of beredeneerd', zo schreef kunstrecensent Wim van der Beek ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Henriëtte Polakmuseum te Zutphen in 1991. Ook aan stillevens geeft Thijs Buit zich onvoorwaardelijk over. Nee, het zijn geen realistische composities van ingrediënten, maar krachtige uitingen van zijn persoonlijke beleving, van zijn intuïtie; het komt, opnieuw, van binnenuit. En juist dat maakt zijn werk zo bijzonder, zo inspirerend voor ons beschouwers.

Kijk ook op: www.thijsbuit.nl