Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'La femme à l' écharpe', 1942
Olieverf op doek, 71 x 58 cm,
Gesigneerd: l.o. 'andrée fontainas 1942'
Andrée Marguerite Fontainas (1898-1978)

Picasso was ongetwijfeld een belangrijke bron van inspiratie voor de Franse kunstenares Andrée Fontainas. De gezichtsuitdrukking, de schaduwen. . . Het werk boeit ons vanaf het eerste moment, ook door zijn sterke contrasten: aan de ene kant de koele blauw-grijze kleding, gelardeerd met een gifgroene draad die de handen met de knot breiwol op de grond verbindt en aan de andere kant het behaaglijke open vuur, het wollen tapijt en de warme kleur van de schoorsteenmantel. Die koude en warme elementen komen bovendien geïntegreerd terug als schaduwen in de hoofdpersoon. Wie is deze kunstenares, die zoveel contrasten weet te integreren in één schilderij?

Dat blijft grotendeels een mysterie, jammergenoeg. Volgens de Dictionaire Bénézit is Andrée Marguerite Fontainas in Parijs geboren en leeft zij in de 19e en 20e eeuw. Ze exposeert verschillende jaren in Parijs:
op de Salon d' Automne in het najaar van 1921 en op de Salon des Tuileries in 1924, 1926, 1928, 1930 en 1931. Volgens dezelfde bron schildert ze vooral landschappen, portretten en bloemen.

We gaan uitgebreid op internet speuren en komen zes schilderijen van haar tegen, die bij veilinghuis Piasa (Frankrijk) tussen 2002 en 2008 zijn geveild: 'Baadster', een groot werk uit 1924, 'Stilleven met fruit en Spaanse peper' uit hetzelfde jaar, 'Gezicht op het Esterelmassief' (Z.O. Frankrijk) uit 1930, 'Boten die voor anker liggen' uit datzelfde jaar, 'Saint Tropez' uit 1931 en 'Vaas met bloemen' zonder jaartal.
Google biedt verder geen aanknopingspunten. Verschillende sites, die veilingprijzen van kunstwerken bijhouden, roepen op om informatie te sturen voor een biografie. Kennelijk bestaat er een brede behoefte om meer aan de weet te komen over de kunstenares. Ook wij kijken reikhalzend uit naar aanvullende informatie over Andrée Marguerite Fontainas!

Bij onze zoektocht vinden we wel, dat er in 2007 een boek van de hand van Madeleine Chapsal is uitgekomen onder de titel 'La femme á l' écharpe', dat er in 1949 door Robert Siodmak een film is gemaakt met als titel 'La femme á l' écharpe pailletée' en dat de Chinees Le Pho in 2009 een doek heeft geschilderd met de titel 'La femme á l' écharpe verte'. Intrigerend onderwerp, die vrouwen met sjaal.