Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Nieske', 2006/2010
Olieverf op doek, 38,5 x 48.5 cm
Gesigneerd: r.o. 'elias'
Douwe Elias (1952)

Soms moeten we informatie over een kunstenaar bij elkaar schrapen. Niet bij Douwe Elias. Sinds 1981 exposeert hij met grote regelmaat bij galerieën, waarover kranten en bladen berichten. Bovendien is er in 2003 naar aanleiding van een tentoonstelling in het Drents Museum een monografie uitgekomen - 'Douwe Elias schilderijen, ups & downs' - over deze Friese kunstenaar, die is opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen.

Maar liefst 18 van de in Assen geëxposeerde werken blijken bruiklenen uit de ING-Collectie. In de monografie schrijft Sacha Tanja, destijds hoofdconservator van de ING-Collectie, dat de bank 93 kunstwerken van Douwe Elias bezit: 53 portretten, 5 grote landschappen, 32 architectuur- en interieurstukken en ook nog eens 3 taartjes 'als feestelijk sluitstuk'. Een gedeelte is, samen met ruim 200 werken van andere kunstenaars - veelal 'noordelijke realisten' - in 2010 geschonken aan het Drents museum.

Douwe Elias Kamstra kreeg de kunst met de paplepel binnen. Zijn vader tekende en verzamelde schilderijen en reproducties. Ook was hij avonden lang bezig foto's van kunstwerken en informatie over kunstenaars te archiveren. Hierin herkennen wij ons: tijdens knip- en plakavonden doen wij met veel plezier hetzelfde. Als je serieus verzamelt, moet je goed gedocumenteerd zijn middels monografieën en kunstboeken, kranten- en tijdschriftartikelen, galerie-, kunsthandel- en veilingcatalogussen. Dat geeft de 2D schilderijen een derde dimensie!

Wij kochten een sfeervol caféinterieur - een genre dat Douwe Elias veel heeft geschilderd - in 2008 bij zijn zus in de intussen opgeheven Galerie Mebius in Noordhorn (Gr.). De kunstenaar heeft echter nóg een favoriet onderwerp, dat te maken heeft met het beroep van zijn vader, die les gaf op een school voor Buitengewoon Lager Onderwijs. Kamstra senior maakte op schoolreisjes en ook in de klas kiekjes van zijn leerlingen, kinderen met een verstandelijke handicap, veelal met het Syndroom van Down. Die foto's zijn vaak uitgangspunt voor Douwe Elias' werk. Zo ook dit olieverf van Nieske, dat een intense vrolijkheid uitstraalt. 'Het schilderen van deze kinderen fascineert me. Ik schilder een kwetsbare wereld op een tamelijk resolute manier.' Voor de vergaderzaal van ING Lease schilderde hij op groot formaat ( 2,5 x 5 meter) een groep verstandelijk gehandicapten, die een uitstapje maakt. Ook dat werk gaat naar het Drents museum. Ontroerend, prachtig!

Kijk ook op: www.douweelias.nl