Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


├Źnterieur A'm', 1984
Gemengde techniek, 41 x 50 cm,
Gesigneerd: r.o. 'theo 84' + 'interieur a'm'
Theo Elfrink (1923-2014)

Twee unieke werkplekken heeft kunstschilder, tekenaar en graficus Theo Elfrink. Hij tekent, etst en schildert in zijn atelier in het zuidelijk bruggenhoofd van de Nijmeegse spoorbrug over de Waal en werkt op het erf van een boerderij in Mehr, net over de Duitse grens. Als het weer het toelaat fietst hij daar vanuit zijn woonplaats Ubbergen, dwars door de polders naar toe. Dit boerenerf, waar de koeien in de winter vrij in een ouderwetse potstal rondlopen, fascineert hem al jaren. Bij de opening van een expositie in 2002 is over hem gezegd: "Hier is de verbondenheid van de boer met de aarde en de natuur voor Elfrink duidelijk voelbaar en dit inspireert hem. Steeds weer tekent of schildert hij daar wat hij waarneemt, in intuïtieve, abstraherende lijnen en penseelstreken. Een deur, een raam, kalfjes, de boer, een bankschroef, een ploeg, modder, grassprieten. . ., alles gefilterd door het gevoel van het moment (...). Hij abstraheert de vanuit wisselend perspectief waargenomen vormen. (...), laat ze uitgroeien tot harmonische, abstract ogende composities (...)."

Deze gouache uit 1984, die wij bij de inmiddels opgeheven galerie 'De Pol' in Pannerden in 2009 kopen, heeft dat figuratief-abstracte, waarbij de beschouwer door de tafel met het laatje en de rotan stoel enig houvast krijgt, maar verder de omgeving zelf maar moet invullen met behulp van droom en fantasie. Is het een erker of een veranda? Hoe dan ook is het een lichte plek, die de kunstenaar in zachte pastelkleuren bijna teder weergeeft. Dit in sterke tegenstelling tot de door hem veelvuldig geëtste sluiswerken bij Weurt, die hij technisch registrerend benadert en de zeefdrukken met slachthuisscenes in harde kleuren met veel bloedrood.

Theodorus Martinus ('Theo') Elfrink is geboren in Babberich en opgeleid aan de Academies voor Beeldende Kunst in Arnhem en Eindhoven. Sinds 1953 woont hij in Beek-Ubbergen. Zijn werk is frequent geëxposeerd in vooral Nijmegen en omgeving en is aangekocht door musea, overheid, bedrijven en particulieren. In 1988 ontvangt hij de Karel de Grote Prijs van de stad Nijmegen voor zijn gehele oeuvre. Tot op hoge leeftijd is Theo Elfrink nog actief werkzaam: "Ik moet iets schilderen, dat is mijn lust en leven." De kunstenaar is in 2014 overleden.