Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'A-straat in het voorjaar', 2007
Olieverf op doek, 40 x 60 cm
Gesigneerd: l.o. 'j doornik'
Joost Doornik (1964)

Joost Doornik is zowel een binnen- als buitenschilder. Talrijk zijn de sfeervolle interieurs, die hij op zijn doeken heeft vastgelegd: mooi gedekte tafels, Groninger café-scenes in bijvoorbeeld in 'Drie Gezusters', 'De Beurs' en 'Wolthoorn' en wachtende reizigers in de hal van het centraal station. Joost kun je overal schetsend tegenkomen, ook buiten. Eerst gaat hij er skeelerend op uit om boeiende plaatsen te zoeken, die hij wil schilderen, zoals 'Zicht op het Aduarderdiep', dat in zijn atelier hangt, samen met verschillende stadsgezichten: 'A-Kerkhof in de winter', 'Zicht op Emmaplein', 'Noorderhaven', 'Westerhaven', 'Zicht op Kijk in 't Jatbrug', 'Zicht op het Noorderplantsoen' en 'Vismarkt in de regen'. Vanaf zijn vroege jeugd maakt hij al lange fietstochten, naar Amsterdam, door Frankrijk en helemaal naar Italië en onderweg maakt hij overal schetsen. 'Vooral in de zomer heb je daar een heel ander palet dan hier in Nederland, veel geel en bruin', zegt hij in een interview over 'Het gevoel van Groningen' in het Dagblad van het Noorden van 16 maart 2010.

Wij zijn spontaan gevallen voor het doek 'A-straat in het voorjaar', dat Doornik in 2007 maakt. Het stadsbeeld - met in de verte de suikerfabriek van Hoogkerk - is eerst ontdaan van drukte en hectiek en vervolgens spaarzaam gestoffeerd. De vroege voorjaarsstemming is door de koele nevel in de verte juist getypeerd en voert de kijker subtiel mee naar het verleden toen de wereld nog rustiger en overzichtelijker was. Joost Doornik schildert ontegenzeggelijk het heden, maar vormt die werkelijkheid zodanig om, dat de kijker de achterliggende bedoelingen voelt.

De kunstenaar woont en werkt in Groningen, maar is in Hilversum geboren. Een groot deel van zijn schooltijd brengt hij in de Achterhoek door. Onze contacten dateren uit die tijd. Zijn kunstopleiding krijgt hij van 1983 tot 1989 aan de Minerva academie te Groningen, waar onder meer Matthijs Röling, Diederik Kraaijpoel en Rikus van der Meer zijn docenten zijn. Inmiddels is hij zelf docent aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst
(www.klassieke-academie.nl). Hij exposeert overal in het land bij galeries, maar heeft daarnaast samen met collega-kunstenaar Olivier Schelfhout een eigen galerie (www.doornik-schelfhout.nl).