Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'De oorlog barst los, golfcrisis', 1990,
Pastel, 32 x 22 cm
Gesigneerd: r.o. jan brugge 1990
Jan Brugge (1918-2000)

Op de overzichtstentoonstelling in februari 2009 van Jan Brugge's werk in de Bergkerk te Deventer zien we deze indringende pastel. In de bij die gelegenheid verschenen monografie 'Jan Brugge 1918-2000' is dit schilderij paginagroot afgebeeld met de toelichting dat op de dag, dat de Golfoorlog in Irak uitbrak en er een vernietigend bommentapijt over de hoofdstad en het land werd getrokken, de kunstenaar radeloos was, naar zijn atelier rende en zijn emotie op papier moest zetten. Het werk is tegelijkertijd een aanklacht en een historisch document, dat de herinnering wakker houdt.

Johannes Nicolaas Brugge wordt in Purmerend geboren, maar verhuist op
3-jarige leeftijd naar Deventer, waar zijn vader directeur van de muziekschool wordt. Jan blijkt veel talent te hebben voor tekenen en schilderen en na het behalen van zijn MULO-diploma gaat hij in Arnhem naar de Middelbare School voor Beeldende Kunst en Kunstnijverheid, de latere Hogeschool voor de Kunsten. Vanwege militaire dienst en de oorlog moet hij zijn opleiding onderbreken. Na 1945 maakt hij, samen met een vriend, een studiereis naar Frankrijk en graag trekt hij later opnieuw zuidwaarts, onder meer op uitnodiging van de Holtense huisarts, mecenas en kunstverzamelaar J.P. Nagelhout.

Zijn in Californië (USA) wonende zoon Pieter Jan schrijft in bovengenoemde monografie: 'Mijn vader was in hart en nieren een kunstenaar met een avontuurlijke en fantasierijke geest. Hij was een gevoelig en zachtaardig mens, met sprankelende, guitige ogen en een groot gevoel voor humor (...). Hij miste echter het noodzakelijke lef om zijn eigen waarde als kunstenaar op een juiste manier in te schatten (...). Mijn vader trok zich het leed van de wereld bijzonder aan. Met name de Tweede Wereldoorlog en de moord op zes miljoen joden is bepalend geweest voor het verloop van zijn leven. Zijn leven lang heeft hij zich afgevraagd hoe men dit alles heeft kunnen laten gebeuren en zich mede schuldig gevoeld, dat de mensheid niet massaal is opgestaan tegen dit kwaad. Sterker, hij heeft het zichzelf nooit kunnen vergeven.'

De dominante, dreigende vormen en angstaanjagende kleuren van deze pastel zijn Brugge's wanhopige illustratie van de menselijke onmacht om problemen op een vreedzame manier op te lossen. . .