Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Deventer in de winter'
Olieverf op paneel, 31 x 45 cm
Gesigneerd: r.o. 'f.boersma'
Ferdinand Boersma (1906-1979)

Liever maakte Ferdinand Boersma zijn eigen verf dan dat hij tubes gebruikte, zo lezen we in ‘De kracht van verf', een uitgave uit 2002 van de Stichting Kunstcentrum Hengelo. 'Hij betrok pigmenten uit Amsterdam en knoeide heel wat af met potjes en flesjes en zijn pannetje lijnzaadolie op het fornuis'. Ja, Boersma heeft een passie voor de verfrecepturen van schilders uit het midden van de negentiende eeuw.

Naast schilderen en tekenen runt hij een kapperszaak in het centrum van Hengelo (aan de Langestraat), want er moet wel brood op de plank komen voor zijn gezin. Dus balanceert zijn leven voortdurend tussen de scheer- en de verfkwast. Elk vrij moment tekent hij met potlood, conté, pen of penseel en inkt de boerderijen, watermolens, kastelen en landschappen in de omgeving. Het landgoed Twickel biedt hem veel inspiratie evenals zijn reizen naar Engeland, Duitsland en Italië. Gretig zoekt hij naar manieren om zijn schilderstechniek te verbeteren en klopt daartoe aan bij schilders als Bert Henri Bolink (1876-1950), Jac. Koeman (1889-1978), Theo Goedvriend (1879-1969) en Riemko Holtrop (1914-1996), die hem onder meer de talloze mogelijkheden van het stilleven laten beproeven: gemberpotten, een schaal met uien, een bakje met eieren, maar ook dode vogels of vissen en natuurlijk bloemen en paddenstoelen.

Zodra hij het zich kan permitteren verbouwt hij een deel van zijn kapperszaak tot atelier. Ongeveer in diezelfde tijd gaat hij over op het gebruik van tubes verf, omdat de winkel in Amsterdam, waar hij zijn pigmenten voor de bereiding van verf koopt, sluit.

Ferdinand Boersma komt op 16-jarige leeftijd met zijn ouders vanuit het Friese Franeker naar Enschede. In 1934 vestigt hij zich als kapper en tegelijkertijd neemt hij les bij ervaren Twentse kunstenaars. In de jaren zeventig exposeert hij in onder meer Vorden, Almelo, Hellendoorn en in de Oudheidkamer te Hengelo. Zestien jaar na zijn overlijden is er, in 1995, een solotentoonstelling in galerie Van den Elshout in Den Haag.

Dit 'Winters dorpsgezicht' hebben wij in 2008 gekocht bij het intussen opgeheven Veilinghuis Holbein in Rijssen. We zijn zeer content met het krachtig geschilderde werk in stemmige tinten, dat zo goed de stille, winterse sfeer weergeeft.

N.B. Van kunstenaar Henk Lassche kregen we aanvullende informatie. Hij mailde ons: "Tot mijn verrassing zag ik op de site van de foundation een schilderijtje, dat ik zeer goed ken. Een winterlandschap (Deventer) van Ferdinand Boersma. Een schilder die mij in de zeventiger jaren de glaceer-techniek heeft bijgebracht. Het paneel is altijd eigendom geweest van Herman ter Beek, een gezamenlijke vriend en schilder (…)".