Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Zomerbloemen in vaas', ca 1980
Olieverf op paneel, 70 x 78 cm
Niet gesigneerd, verso: 'hilda blom'
Hilda Blom (1933)

Wat doet zij haar naam eer aan: van veel van Hilda Blom's schilderijen geuren de zomerbloemen je tegemoet. Ze legt kleurrijke ruikers uit eigen tuin op doek of paneel vast of ze penseelt ze langs de dijk, in het veld of de berm. Dit schilderij is begin tachtiger jaren van de 20e eeuw gekocht op een expositie in hotel-restaurant 'Jan Tabak' te Bussum. Sinds die tijd behoort het zo'n beetje bij het meubilair en is het in de loop der jaren kris kras door Nederland mee verhuisd. Intussen is onze kunstcollectie uitgebreid met schilderijen, die meer onze attentie trekken. Zo gaat dat.

Soms worden je ogen dan ineens weer geopend en herinner je je waarom je ooit dit werk hebt aangeschaft. Zo leidden wij enige tijd geleden een groepje belangstellenden langs onze collectie en gebruikelijkerwijs volgt dan een soort evaluatie. We willen daarvan leren, want het is niet vanzelfsprekend dat iedere bezoeker onze van plint tot plafond opgehangen schilderijen in vele stijlen apprecieert. Tot onze verrassing wijst een van de bezoekers resoluut naar het olieverf van Hilda Blom. Dat heeft op hem de meeste indruk gemaakt; hij vindt het 't allermooiste uit onze hele collectie. Sindsdien kijken wij weer verliefd naar de 'Zomerbloemen in vaas'. . .

Hilda Blom is geboren en getogen in Tiel. Op 7 september 2007 bezoeken we haar in haar huis aan de Lingedijk. Ze blijkt herstellende van een heupoperatie en beweegt zich slechts met moeite voort, maar leidt ons desalniettemin enthousiast rond. We tonen haar een afbeelding van ons schilderij en ze kan zich het wordingsproces, na 25 jaar, nog heel goed herinneren. We maken foto's van haar en van verschillende schilderijen, veelal bloemen, stillevens, landschappen en parkgezichten, vastgelegd in een impressionistische stijl. Monet en de bloeiende Betuwe zijn duidelijk haar grote inspiratiebronnen. De kunstenares heeft solo en in groepsverband geëxposeerd onder meer in Kunsthuis Breda (1977), De Oude Kerk te Amsterdam(1979), Kasteel Middachten (1988) en verder bijvoorbeeld in Hotel Des Indes en het Congresgebouw te Den Haag, in De Oranjerie van Chateau du Loir in Frankrijk, in Kasteel Heuckelum te Heuckelum, in verschillende Bilderberghotels en in haar atelier in Tiel.