Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Las Vegas at 6 p.m.'
Aquarel, 48 x 37 cm,
Gesigneerd: r.o. 'oosting'
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994)

"Nagenoeg mijn hele jeugd heb ik vechtend doorgebracht - liefst op twee fronten tegelijk - met het ouderlijk huis en met de doorbraak van de schilderswoede", zegt de schilderes van adellijke komaf tijdens haar tafelrede ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag in hotel Schiller te Amsterdam.

Jeanne Bieruma Oosting is in Leeuwarden geboren als telg van een gefortuneerde patriciërsfamilie. Haar moeder is de dochter van Rijn Harixma thoe Slooten, die het Friese landgoed Lauswolt bewoont. Als ze negen jaar is verhuist het gezin naar buitenplaats De Cloese bij Lochem en daar ontwaakt haar passie voor schilderen. Ze krijgt les van Paul Bodifee, Frits Grabijn, Samuel Jessurum de Mesquita en Albert Roelofs en gaat vervolgens naar de Haagse Academie. In 1929 vertrekt Jeanne voor elf jaar naar Parijs, waar ze zich bij AndrĂ© Lhote en Stanley William Hayter bekwaamt in grafische technieken. Ze werkt hard en maakt lange dagen. "Gelukkig had ik een gezondheid zo sterk als een Ford auto", zegt ze in 'Jeanne Bieruma Oosting, een overzicht' uit 1988.

Jeannes ouders verzetten zich hevig tegen haar kunstenaarsbestaan en dreigen steeds haar toelage te stoppen. Als haar moeder in 1955 overlijdt kan ze het huis Het Elger in het Achterhoekse Almen kopen, waar ze veertig jaar de zomers doorbrengt. Op haar 70ste verjaardag stelt ze de Jeanne Oosting-prijs in, die jaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandse figuratieve kunstenaar. Zelf blijft ze de figuratieve kunst haar hele leven trouw: stillevens, landschappen en interieurs zijn geliefde thema's.

Vanaf de oprichting in 1945 is ze lid van de Hollandse Aquarellistenkring. Tijdens reizen naar Schotland, Ierland, Spanje, Rusland en Amerika legt ze overal haar indrukken vast, zoals op deze aquarel van Las Vegas, ongetwijfeld het uitzicht vanuit haar hotelkamer. In een autobiografische notitie zegt ze echter: "Veel gelukkiger ben ik met een dromerige tuin of in een bevriend harmonisch interieur, waar de geruisloze muze zich meer waarmaakt dan in alle werelddelen bij elkaar." Jeanne Bieruma Oosting heeft in talloze musea en galeries geëxposeerd. Haar werk is onder meer opgenomen in het Fries Museum in Leeuwarden, het Henriëtte Polak Museum in Zutphen en het Gemeentemuseum Maassluis.

Kijk ook op: www.jeanneoostingstichting.nl