Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Polderlandschap met hooiberg en molen',
Aquarel, 14 x 22 cm,
Gesigneerd: l.o. 'v.bauffe'
Victor Bauffe (1849-1921)

Over de in Mons (België) geboren Victor Bauffe is gezegd dat hij zo goed aquarelleert, dat hij het werk van zijn leermeester Jan Hendrik Weissenbruch evenaart: hun aquarellen zouden slechts door de signatuur te onderscheiden zijn. Citaat uit de Dictionnaire van E. Bénézit (1976): 'Zijn aquarellen worden gekenmerkt door de juistheid van het perspectief en de frisheid van de kleuren.' Elders lezen we dat Bauffe met name virtuoos was in het weergeven van indrukwekkende luchtpartijen in prachtige kleurschakeringen, die de stemming van het weer natuurgetrouw representeren. Inderdaad, deze kleine, ons dierbare, aquarel grijpt je vanaf het eerste moment door de beklemmende sfeer van dreigend naderbij komende regenwolken en storm.

Met zijn leermeester en diens zoon Willem Johannes Weissenbruch trekt Bauffe frequent door de polders rondom Den Haag om mooie stekjes, zoals dit, vast te leggen. Ook vertoeft hij regelmatig in Kortenhoef, zoals 'Schildersdorpen van Nederland' (2004) vermeldt. Rond 1900 ontwikkelt het pittoreske Kortenhoef (westelijk van Hilversum) zich namelijk tot een echt kunstenaarsdorp. Na Paul Gabriël strijkt diens leerling Geesje Mesdag-van Calcar er neer, die er een 'atelier op palen' laat bouwen, waarin tal van exposities zijn gehouden. Ook gravin E.R.A. van Limburg Stirum-Mulier, leerling van Victor Bauffe, laat hier, aan de Kattenbrug, een atelier neerzetten en het Kortenhoefse atelier van de schilderes W. Terpstra-Reerink is eveneens door Victor Bauffe en Jacob Ritsema gebruikt.
Het is er een komen en gaan van schilders. Het logement 'Het Rechthuis', schuin tegenover de kerk, wordt een echte opvang- en ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Hoe dit er destijds uitzag is vastgelegd: Bauffe heeft het interieur geschilderd en de schrijver J.H.F. Grönloh (pseudoniem Nescio) heeft de gelagkamer omstreeks 1911 beschreven.

In een historische catalogus van het Groninger Museum staan 87 schilderijen en aquarellen vermeld, die Geesje Mesdag-van Calcar na het overlijden van haar man Taco (in 1902) aan het museum heeft geschonken, waaronder een drietal werken van Victor Bauffe. Werk van Bauffe, die is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, is eveneens in het bezit van het Haags Gemeentemuseum, het Zeeuws Museum, het Frans Hals Museum, het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Montreal Museum (Canada).