Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Koude winterochtend'
Olieverf op paneel, 37 x 54 cm,
Gesigneerd: r.o. 'a.bastien'
Alfred Bastien (1873-1955)

Als je intensief naar dit werk kijkt krijg je – ook al is het hartje zomer – koude rillingen, zo raak heeft Alfred Bastien een stil stadje op een vrieskoude zondag ochtend geschilderd. Rillingen krijg je ook van ander werk van hem, al verschilt de reden. Bastien heeft namelijk talloze realistische oorlogstaferelen vastgelegd, soms op gigaformaat.

De aan de academies van Gent, Brussel en Parijs opgeleide kunstenaar krijgt in 1911 opdracht om een panorama van de Congo (destijds een Belgische kolonie) te maken. Het reusachtige doek (13 meter hoog, 115 meter breed) is tentoon gesteld in het Congolese paviljoen op de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913. Later verdwijnt het spoorloos uit de kelders van het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

Als Brussel in 1914 door de Duitse troepen wordt bezet, vlucht Bastien naar Engeland, waar meer Belgische kunstenaars verblijven. Hier ontstaan de eerste plannen om een oorlogspanorama te schilderen. In 1915 meldt Alfred Bastien zich als vrijwilliger bij de Topografische Dienst van het Belgische leger, maar raakt in datzelfde jaar gewond. In1916 maakt hij deel uit van de Section artistique de l'Armée en schildert en tekent als 'frontschilder' gruwelijke oorlogssituaties. Hij exposeert veel en krijgt ook opdrachten van oorlogsmusea. Nog steeds hangt in het Oorlogsmuseum te Ottawa (Canada) werk van hem.

Op basis van schetsen, tekeningen en foto's maakt hij zijn beroemdste werk, het grote Panorama van het IJzerfront (14 meter hoog, 115 meter breed), dat in 1926 permanent geëxposeerd wordt in het Panoramagebouw te Oostende. Dat blijkt een commercieel succes, mede door het Engelse 'oorlogstoerisme'. In 1937 schildert Bastien zijn laatste grote panorama, dat de Slag aan de Maas in 1914 voorstelt. Het doek (8.50 meter hoog en 72 meter breed) is opgehangen in de citadel van Namen, maar raakt tijdens de Duitse bezetting in WO II ernstig beschadigd.

Alfred Theodore Joseph Bastien is een succesvol kunstenaar, die ook stillevens, naakten, landschappen en zeegezichten heeft gemaakt. Meerdere van zijn werken zijn door koningin Elisabeth gekocht. Hij onderhoudt een goede relatie met het Belgische koningshuis en schildert onder meer – in opdracht - een portret van koning Albert I. Van 1952 tot zijn overlijden in 1955 is hij directeur van de Koninklijke Academie te Brussel.