Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation

Galerij

Er is zoveel geweldige kunst! Kunst die gedachten laat dwalen, emoties oproept en
nieuwsgierig maakt naar de verhalen erachter.
Een kleine impressie van kunst die ons raakt!

Maak kennis met de kunstenaars, vertegenwoordigd in de FRANS & KAPMA COLLECTIE.

37. Johan Kiesewetter
38. Douwe Elias
39. Branko Lavaleije
40. Evert Musch
41. David Oyens
42. Joost Doornik
43. Ferdinand Boersma
44. Kees van Bohemen
45. Hilda Blom
46. Irène Battaille
47. Jan te Wierik
48. Harm Kamerlingh Onnes


'Zomerse dis',
Olieverf op doek, 65 x 79 cm,
Gesigneerd: r.o. 'ernest albert'
Ernest Albert (1900-1976)

Het kunstenaarsleven van Ernest Albert kent twee fasen: vóór 1938 is zijn donkere periode, daarna, als hij het dorpje Ponsas in Zuid-Frankrijk, de streek van Cézanne, ontdekt, verandert zijn palet naar licht en kleurig en naast olieverven maakt hij nu ook gouaches en aquarellen en werkt hij op groot formaat. De zware, sombere tinten à la Constant Permeke laat hij achter zich en stapt over op een sfeer die levensvreugde uitstraalt.

Ernest Albert krijgt zijn opleiding aan de Antwerpse Academie en het Hoger Instituut van Antwerpen. In 1927 is hij medeoprichter van de kunstkring 'Moderne Kunst'. Na de oorlog is hij tot 1957 aangesloten bij 'Als ik kan'. In 1946 wordt hij docent en vervolgens (tot zijn pensioen in 1965) directeur van de Academie van Mechelen. In die tijd verblijft hij veel in zijn geliefde Ponsas. Na zijn pensionering trekt hij zich met zijn tweede vrouw Marcelle, pianiste en lerares aan het Conservatorium te Mechelen, terug in een landhuis te Kalmthout, waar hij, na een langdurig ziekbed, in 1976 overlijdt.

Marcelle Albert schenkt vervolgens elf gouaches aan deze stad. Ze zijn te bewonderen in de hal van de Stadskliniek van Sint-Niklaas. In Kalmthout staat ook het Kunsthuis Ernest Albert, een chalet achter het gemeentehuis. In onze documentatie lezen we: ' Ernest Albert was een begenadigd kunstschilder, zijn schilderijen zijn talloze voorbeelden van een bezield vakmanschap. Het kunstonderwijs lag hem na aan het hart (…). Zijn artistieke kunde en gedrevenheid delen met leerlingen, daar zette hij zich onvermoeibaar voor in. (…) Zijn streven leeft verder in de vorm van de Prijs Erkenning van Verdienste Ernest Albert, dankzij de schenking die mevrouw Albert aan de stad Mechelen deed'. Deze nationale prijs van 5000 euro wordt om de twee jaar toegekend aan een kunstenaar die uitmunt in respectievelijk beeldhouwkunst, vrije grafiek en schilderkunst.

Dit olieverf 'Zomerse dis' is ongetwijfeld na 1938 geschilderd. Het ademt de sfeer van een mediterraan klimaat, waarbij het zonnige geel van de vissen en het fruit krachtiger wordt naarmate het buitenlicht helderder is. Zo is deze gedekte tafel elk moment van de dag weer anders, maar geen moment verliest ze iets van haar appetijtelijkheid.