Kunstaankopen, kunstbehoud, monografieën, exposities
Frans & Kapma Foundation
Frans & Kapma Foundation geliquideerd,
augustus 2021
aantal schilderijen Frans & Kapma Collectie te koop.

Ruim vijf jaar na het overlijden van medeoprichter Dr. Niek Frans heeft het bestuur van de Frans & Kapma Foundation besloten de stichting op te heffen. Spijtig, maar de afgelopen jaren zijn zeker mooie activiteiten georganiseerd, waar met een goed gevoel op wordt teruggekeken.

De nalatenschap van kunstschilder Ap Dekkers - enkele honderden aquarellen en tientallen biografieën - zijn geschonken aan de Stichting Oude Gelderse Kerken, die in de toekomst exposities zal gaan organiseren, waarbij de kerncollectie bijeen blijft.

Verder zijn uit de Frans & Kapma Collectie drie schilderijen aangekocht, die vervolgens geschonken zijn aan de Stichting Collectie Nagelhout Holten. Het betreft twee werken van Bob ten Hoope en een werk van Jack Godderis. In de Nagelhoutzaal in het Kulturhus aldaar heeft de foundation in samenwerking met de Holtense stichting enkele keren een tentoonstelling georganiseerd. Deze drie schilderijen, die een directe link hebben met de verzameling van huisarts Jo Nagelhout, zijn daar ook geëxposeerd.

Een groot aantal van de werken uit de Frans & Kapma Collectie is nu te koop.
Op deze website staat een deel. Meer informatie: ellis@frans-kapma-foundation.com

Klanken & Kunst 2018 weer hartveroverend
december 2018

Een kerk vol enthousiaste bezoekers, een geweldige sfeer, muzikanten die met passie en overgave speelden en zongen, inspirerende korte films, een 'bespiegeling' vol humor en wijze woorden en last but not least betoverende schilderijen (zoals bezoekers ze noemden): het 6de Klanken & Kunst event stemt de organisatoren blij. Zo blij, dat er al weer wordt gedacht aan een nieuw thema
Lees meer.....

'Verbinding' centrale thema Klanken & Kunst op 10 november in Haarlo
september 2018

Muziek, zang, film, voordracht en schilderijen. Het zesde Klanken & Kunst event in PKN-kerk de Kluntjespot in Haarlo benadert het thema 'verbinding' van alle kanten, zodat de avond een ware beleving belooft te worden!
Lees meer.....

Geef uw stem aan de Frans & Kapma Foundation
april 2018

Op zaterdagavond 10 november aanstaande wordt voor de 6de keer 'KLANKEN & KUNST' in PKN-kerk de Kluntjespot in Haarlo georganiseerd. Mede door de actie 'Hart voor de Achterhoek' van de Rabobank kan de entreeprijs laag worden gehouden.
Lees meer.....

Museum Voorlinden verrast, inspireert, verbluft
maart 2018

Verscholen in de natuur, aangeschurkt tegen de bosrand met daarachter meteen het duingebied, ligt Museum Voorlinden aan de rand van Wassenaar. Het moderne pand met uitgekiend daglicht van bovenaf in de meeste zalen, wordt omringd door de – vooral 's zomers – prachtige tuin, ontworpen door Piet Oudolf. Eindelijk zag ik kans voor een bezoek en daar heb ik bepaald geen spijt van.
Lees meer .....

Anna Kerlings aquarel in Noord-Veluws Museum
oktober 2017

Onder de titel 'Vrouwen, uit de kunst' is in het Noord-Veluws museum in Nunspeet een prachtige tentoonstelling te zien van schilderijen die gemaakt zijn door kunstenaressen, die tussen 1880 en 1950 voor kortere of langere tijd werkten en/of woonden op de noordelijke Veluwe. Het betreft meer dan vijftig vrouwen, waaronder Anna Kerling, Sientje Mesdag-van Houten, Suze Robertson en Jo Koster. Uit de Frans & Kapma Collectie is de aquarel van Anna Kerling (galerij nr. 55) in bruikleen gegeven.
Lees meer.....

5de Klanken en Kunst in de Kluntjespot op 4 november
september 2017

Echt waar: de bomen groeien tot in de hemel op zaterdagavond 4 november tijdens het live-concert in PKN-kerk de Kluntjespot in Haarlo! Natuurlijk is er ook weer een bijzondere schilderijenexpositie met dit keer als thema BOMEN. Inmiddels is het al weer de 5de keer dat kunstenares en natuurliefhebber Ida Roekevisch en de Frans & Kapma Foundation zo'n avond organiseren.
Lees meer.....

Fascinerende tentoonstelling in Drents Museum
augustus 2017

Waauw! Overweldigend! Die emotie trof me direct na het openen van de toegangsdeur naar de museumruimte met 'The Great Liao' tentoonstelling in het Drents Museum in Assen. Door de fascinerende presentatie waan je je meteen te midden van de onmetelijke weidsheid van Mongolië. Enorme foto's van steppen met vee, pagodes en yurts bekleden de wanden. Spiegels versterken het ruimtelijke effect, evenals de vloerbedekking waarop het groen-bruin-gelige landschap is geprint.
Lees verder.....

Wereldconcert op 26 augustus in de Kluntjespot in Haarlo
juli 2017

Heel even is Haarlo op zaterdagavond 26 augustus het middelpunt van de wereld. De zomereditie van KLANKEN & KUNST gaat door, dankzij de toegekende subsidies van de Stichting Fonds 1819 en de Rabobank (via de actie 'Hart voor de Achterhoek')! Wees welkom op deze bijzondere, culturele avond.
Lees verder.....

Hart voor de Frans & Kapma Foundation: geef uw stem
maart 2017

'Hart voor de Achterhoek'. Zo heet de actie waarmee de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek subsidie verstrekt aan verenigingen en stichtingen in deze regio. Om KLANKEN & KUNST in de PKN-kerk in Haarlo 2x per jaar kostenneutraal te kunnen organiseren heeft de Frans & Kapma Foundation uw steun nodig in de vorm van uw stem. Uw stem zorgt ervoor dat het live concert, geflankeerd door een inspirerende kunstexpositie, voor een breed publiek toegankelijk is en de toegang gewoon 7,50 euro per persoon blijft, inclusief een drankje in de pauze en na afloop.
Lees verder.....

Laaiend enthousiast publiek door sfeer en virtuoze muziek
november 2016

Een geweldige sfeer, weergaloze muziek van enthousiaste jonge mensen, inspirerende kunst van twee totaal verschillende kunstenaars, we hebben genoten en komen de volgende keer zeker weer. Dat zijn zomaar enkele reacties van bezoekers aan KLANKEN EN KUNST IN DE KLUNTJESPOT IN Haarlo op 5 november 2016. Figuurlijk gesproken stonden ze op de banken . . .!
Buiten flakkerden tientallen lichtjes rond de toegang naar de PKN-kerk en naar het graf van de in 2002 overleden en in Haarlo begraven kunstenares jonkvrouwe Agnes van den Brandeler, van wie er deze avond een achttal werken zijn tentoongesteld.
Lees verder.....

Piazolla-concert en duo-expositie op 5 november
oktober 2016

De intieme, historische PKN-kerk in Haarlo is op zaterdagavond 5 november – na het overweldigende succes van vorig jaar - opnieuw het middelpunt van kunst en een live concert. Meeslepende tango's van Astor Piazolla en andere Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek worden met veel passie gespeeld door het muzikale duo 'De Thuiskomst', dat bestaat uit Quirine van Hoek, viool en Ellen Zijm, accordeon. Eerder traden beide artiesten onder meer op in het Concertgebouw in Amsterdam en in muziekgebouw Vredenburg in Utrecht. Nu omlijsten zij met hun virtuoze spel de schilderijen van de Haarlose kunstenares Ida Roekevisch (zie galerij nr. 7) en van jonkvrouwe Agnes van den Brandeler (zie galerij nr. 107), die in 2002 vijftig meter verderop is begraven. Over haar leven en werk worden op deze avond bijzondere herinneringen opgehaald.
Lees verder.....

Mede-oprichter Dr. K. Frans plotseling overleden
februari 2016

Op woensdagavond 3 februari is Dr. K. Frans (Niek), mede-oprichter en inspirator van de Frans & Kapma Foundation, overleden aan een plotselinge hartstilstand. Een enorme schok.


Lees verder.....

'Klanken ontmoeten kunst' in Haarlo
november 2015

Een concert en een duo-expositie: zaterdagvond 14 november stond de PKN-kerk in Haarlo, het groene dorpje tussen Borculo en Eibergen, in het teken van muziek en kunst. Het was het eerste evenement na de overdracht aan de Stichting Oude Kerken Gelderland, waarbij de kerk ook een culturele bestemming heeft gekregen en zo haar centrale plaats in de dorpsgemeenschap behoudt. Met 150 bezoekers, waaronder burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland, was het een vol huis.
Lees verder.....

Schenking nalatenschap Ap Dekkers
oktober 2015

De uitgebreide collectie aquarellen uit de nalatenschap van Ap Dekkers (overleden in 2007) is officieel overgedragen aan de Frans & Kapma Foundation, samen met de monografieën, waarin 100 van zijn werken staan afgebeeld. Aan de kunstacademie in Arnhem legde hij de basis voor zijn veelgeprezen techniek, waarmee hij bloemen, landschappen, zijn tuin, portretten, ateliergezichten en stillevens in zachte of juist heel krachtige kleuren heeft vastgelegd. Zijn werk is onder meer tentoongesteld in het Museum Henriette Polak in Zutphen, het Gemeentemuseum in Arnhem en het Princessehof in Leeuwarden, alsmede in talloze galerieën.
Lees verder.....

Culturele ANBI status verleend
september 2015

Bij de notaris is deze maand een kleine statutenwijziging gepasseerd, waarna de Belastingdienst per
8 september 2015 aan de Frans & Kapma Foundation de ANBI en de culturele ANBI status heeft verleend. De foundation - blij met deze erkenning - kan nu haar doelstellingen nog beter en op grotere schaal realiseren, want het betekent dat schilderijencollecties, die vaak in kelders of op zolders 'wegkwijnen', belastingvrij aan de foundation kunnen worden geschonken.
De Frans & Kapma Foundation heeft als missie om deze kunstwerken te beheren en te exposeren in representatieve erfgoedpanden, zodat ze ook in de toekomst zichtbaar blijven voor een breed publiek.

Bestuurswisseling
januari 2015

Begin dit jaar heeft een bestuurswisseling van de Frans & Kapma Foundation plaatsgevonden.
Dr. Niek Frans, medeoprichter en voorzitter, is terug getreden en in zijn plaats is drs. Erik van Buul, registeraccountant te Hilversum, bereid gevonden het voorzitterschap van de stichting op zich te nemen. Als derde lid van het bestuur is toegetreden mevrouw Ida Roekevisch – Klein Braskamp, kunstenaar te Haarlo. De bestuursleden doen hun werk onbezoldigd. Teneinde gemakkelijker de doelstellingen van de Frans & Kapma Foundation te kunnen realiseren is deze bestuurswisseling nodig gebleken. Zie ook onder 'activiteiten'.

Hynckes en Bastien in Deurne
september 2014

In Museum De Wieger in Deurne is op 7 september een tentoonstelling begonnen van vroege werken van Raoul Hynckes en tijdgenoten. Deze Belgische kunstschilder vluchtte honderd jaar geleden naar het neutrale Nederland, weg van de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Zijn land- en tijdgenoot Alfred Bastien zocht het oorlogsgeweld juist op en ging als vrijwilliger in dienst bij het Belgische leger, waar hij met andere zogenoemde frontschilders de gruwelen van de oorlog vastlegde voor het nageslacht. Het door ons in bruikleen gegeven schilderij 'Koude winterochtend' van Alfred Bastien is onderdeel van de tentoonstelling.
Lees verder.....

Bruikleen en publicaties
mei 2014

Van alle kanten worden we verrast door de groeiende belangstelling voor onze collectie schilderijen. Dat beantwoordt geheel aan de doelstelling van de Frans & Kapma Foundation: kunstwerken moeten niet weggestopt, maar gezien worden. Recent hebben we verschillende groepen kunstliefhebbers ontvangen en rondgeleid. Twee werken zijn opgenomen in de nieuwe publicatie 'Schilders aan de Nieuwe Waterweg, 150 jaar Hoek van Holland'. Een ander, de aquarel 'Kalkovens' (Galerij nr. 129), komt in een monografie over Johan Buning, waaraan momenteel hard wordt gewerkt. En aan museum De Wieger in Deurne is een bruikleen toegezegd voor de tentoonstelling 'De vroege Raoul Hynckes', die in september begint.
Lees verder.....

In top 100 belangrijkste kunstverzamelaars
februari 2014

Wij zijn met onze Frans & Kapma Collectie opgenomen in de Top 100 van belangrijkste, levende, particuliere, Nederlandse kunstverzamelaars. Deze ranglijst is voor de eerste keer samengesteld en wel door de Stichting Kunstweek. De complete Top 100 staat op www.kunstweek.nl. Dit is een goede aanleiding om iets meer te vertellen over onze verzameling.
Lees verder.....

TV Gelderland op bezoek
november 2013

Meer dan tweeënhalf uur struinde de bekende tv-presentator Harm Edens samen met regisseur Hilde-Marije Polling, een camera- en een geluidsman door ons huis om de kijkers van het programma Gelderse Koppen een beeld te geven van de circa 300 schilderijen, die bij ons allemaal een plek aan de muur hebben gevonden. Harm - zelf een enthousiast kunstliefhebber en –verzamelaar - was zo geïnteresseerd in onze collectie, dat de planning van het tv-team danig uit de hand liep.
Lees verder.....

'Mensenkinderen' op RTV Oost
augustus 2013

Op woensdag 21 augustus heeft Radio TV Oost opnames gemaakt van de expositie 'Mensenkinderen' in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus aan de Smidsbelt te Holten. Die opnames bestaan uit beelden van de schilderijen, die voor de tentoonstelling thematisch zijn gegroepeerd, en een uitgebreid interview door kunstredacteur Peter Schoof met Ellis Frans.
Lees verder.....

'Mensenkinderen' enthousiast ontvangen
mei 2013

'Mensenkinderen – met passie verzameld' is tijdens de vernissage op 16 mei 2013 enthousiast ontvangen door de eerste honderd bezoekers. De expositie in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus aan de Smidsbelt in Holten, waar zestig schilderijen hangen met in een handout van allemaal ook (kort) het verhaal erachter, is nog tot en met 21 september 2013 (gratis) te zien.
Lees verder.....

Expositie Frans & Kapma Collectie in Holten
april 2013

Voor de allereerste keer is er een tentoonstelling van schilderijen uit de Frans & Kapma Collectie en wel in de museumzaal van het Kulturhus in Holten. Op uitnodiging van de Stichting Collectie Nagelhout Holten hebben wij een zestigtal werken geselecteerd voor deze expositie, getiteld MENSENKINDEREN – met passie verzameld. Mensen in allerlei ontroerende, herkenbare of nostalgische situaties, gezien door de ogen van kunstenaars. Ook de verhalen erachter worden, net als op deze website, kort belicht.
Lees verder.....

Lijnen
maart 2013

Lijnen: één lijn trekken, iemand aan het lijntje houden, een rechte lijn is de kortste verbinding tussen A en B. De tentoonstelling 'Een korte geschiedenis van lijnen' in het Centre Pompidou in Metz (11 januari tot 1 april 2013) 'filosofeert' op basis van de tekenkunst van 1925 tot heden hoe lijnen in ons dagelijks leven een rol spelen. Vluchtig of duurzaam, realistisch of metafysisch, ze zijn alom aanwezig: bij het schrijven, als sporen in het landschap en als 'echo' van onze bewegingen. Kunstenaars hebben de poëtische samenhang tussen de lijnen en de wereld zichtbaar gemaakt. Zoals – verrassing – in het Groningse tarweveld tussen Finsterwolde en Nieuweschans. Het kunstwerk uit 1969, afkomstig van boer en galeriehouder Albert Waalkens, toont het proces van zaaien tot oogsten in X-vorm aldaar.
Lees verder.....

Nummer 100
juli 2012

In de GALERIJ op deze website is het honderdste kunstwerk - van 100 verschillende kunstenaars - geplaatst en daar zijn we best een beetje trots op! Hoewel we van sommige kunstenaars meer dan één schilderij in onze collectie hebben, willen we steeds weer een andere kunstenaar en zijn werk onder uw aandacht brengen.
Lees verder.....

Wel eens een schilderijenoptocht gezien?
oktober 2011

Samen met de Belgische kunstenaar Roger Raveel en vele anderen hebben wij meegelopen in de levende schilderijenoptocht langs het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA). Binnen hangt het 2 bij 4 meter grote doek, waarop hij zijn ‘Schilderijenoptocht’ in 1978 heeft verbeeld. Het is onderdeel van een overdonderende retrospectieve, die 120 tekeningen en schilderijen omvat uit een periode van 70 jaar.
Lees verder.....

Nieuwe, schitterende kunstpaleizen
juni 2011

Intrigerend. Veelbelovend. Adembenemend. De spiksplinternieuwe musea, waar glossy magazine Elegance van juli 2011 acht pagina's aan wijdt, zijn kunstwerken qua architectuur en alleen daarom al een wereldreis waard.
Lees verder......

’t MAS, slechts een boogscheut ver
mei 2011

Met veel flair en visie is er in Antwerpen een nieuw, eigentijds museum gebouwd, dat op 16 mei 2011 is geopend: het indrukwekkende Museum aan de Stroom of kortweg MAS. Het brengt een ode aan de stad, de haven, de Schelde, Vlaanderen en de wereld. Alleen al de architectuur is adembenemend en valt reeds van verre op in de skyline van de stad. Het ontwerp is overigens van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten, winnaar in een competitie met 54 andere inzendingen uit de hele wereld.
Lees verder......

Stichting Elisabeth Heuff
april 2011

Het werk van kunstenares Elisabeth Heuff-Kuylaars (1910-1994) moet ook in de toekomst door een groot publiek kunnen worden bekeken! Immers, met passie, strijd en volledige overgave heeft zij aangrijpende schilderijen en keramiek-objecten vervaardigd. Eind maart 2011 maken wij kennis met (een deel van) de circa 200 werken, die in de Stichting Elisabeth Heuff zijn opgenomen.
Lees verder......

Broodschilderessen en penseelprinsessen
maart 2011

Onder deze titel doet kunsthistorica drs. Hanna Klarenbeek met veel passie wetenschappelijk onderzoek naar de vrouwelijke kunstenaars uit de 19de eeuw. Waren het allemaal vrouwen van wie hun (welgestelde) echtgenoten zorgden voor brood op de plank? Mochten vrouwen toen al wel een 'professionele carrière' in de kunst nastreven of was schilderen pure liefhebberij of slechts onderdeel van een goede opvoeding?
Lees verder......

Rijksmuseum ontdoet 'De nieuwe mensch' van nazi-etiket
februari 2011

Het Rijksmuseum heeft, 'na voortschrijdend inzicht', de oorspronkelijke titel van de schilder aan het schilderij teruggegeven. Hun naamswijziging in 'De nieuwe mensch op weg naar de nieuwe nationaal socialistische wereldorde' is geschrapt en uit alle informatiesystemen gehaald. Daarmee is het monumentale werk tevens ontdaan van het nazi-etiket!
Als consequentie hiervan is 'De nieuwe mensch' van Henri van de Velde uit de permanente expositie van de afdeling Geschiedenis gehaald. Het werk zou daar, bij de heropening van het Rijksmuseum in 2013, een prominente plaats krijgen, maar dat is nu van de baan.
Lees verder......

Geert Meijer overleden
januari 2011

"Schilderen is leven. Door te schilderen houd ik de dood op afstand.” Deze filosofische uitspraak, waarvan hij er talrijke opschreef, staat op het herinneringskaartje dat is uitgereikt bij zijn crematie. Want kunstenaar Geert Meijer kon sinds anderhalf jaar niet meer schilderen en dus kon hij de dood ook niet meer op afstand houden.
Lees verder......

Essay: Het omstreden schilderij 'De nieuwe mensch'
december 2010

'De nieuwe mensch' van Henri van de Velde (1896-1969) is een groot olieverf op doek (230 x 175 cm), waarover veel is geschreven en dat ook nogal wat commotie teweeg heeft gebracht. Recensenten waren overwegend lovend, toen het in 1939 voor het eerst werd geëxposeerd, maar na de aankoop van het werk in 2007 door het Rijksmuseum in Amsterdam is het in de media steevast een nazi-icoon genoemd.
Lees verder......

Jeroen Krabbé schildert het dramatische leven van zijn opa
november 2010

De indrukwekkendste expositie, die wij de laatste tijd hebben gezien, is die van Jeroen Krabbé (1944) in Museum de Fundatie in Zwolle. In een zaal op de eerste etage hangt het dramatische levensverhaal van Abraham Reiss, uitgebeeld in 9 monumentale, aangrijpende werken en evenzoveel korte, bijbehorende teksten. Aanbeveling: ga dit vooral zien, maar loop eerst langs de vaste collectie van het museum en/of de tijdelijke expositie van George Grosz en neem, als laatste, alle tijd voor de werken van Jeroen Krabbé. Omgekeerd is niet te verdragen.
Lees verder......

Helen Verhoeven (1974) wint Wolvecampprijs 2010
september 2010

De prestigieuze Wolvecampprijs is op 23 september 2010 toegekend aan kunstschilder Helen Verhoeven. Samen met honderden andere kunstliefhebbers, verzameld in de Creatieve Fabriek in Hengelo, waren wij opgetogen over deze jurykeuze. Haar nieuwste serie werken is volledig in zwart en wit en alle grijsnuances daartussen opgezet, wat op zich al zorgt voor een zekere dramatiek.
Lees verder......

48.000 'sterren' van Ida Roekevisch 'stralen' voor goede doel Rotary . .
augustus 2010

De Haarlose kunstenares Ida Roekevisch heeft - op verzoek van de Rotary Clubs in Haaksbergen en Neede - een kerstkaart ontworpen, waarvan de opbrengst straks naar 'kinderen in de knel' gaat. Dit is rechtstreeks voortgevloeid uit het 'Literair Concert met dr. Jan Terlouw en het Orion Ensemble met schilderijenexpositie van Ida Roekevisch, dat de FRANS & KAPMA FOUNDATION op 22 november 2009 in Gorssel heeft georganiseerd. Daar kwam 'rotarian' Hans Jaap Feenstra in contact met het werk van de kunstenares en was meteen zo laaiend enthousiast, dat hij haar vroeg de kerstkaart 2010 te maken.
Lees verder......

Je portret laten schilderen. . .
februari 2010

'Portrettisten nu' is een prachtige tentoonstelling, waar van 30 kunstenaars een aantal geschilderde portretten wordt getoond. Fascinerend is hoe iedere kunstenaar daarin een eigen stijl heeft gevonden en hoe hij of zij bijna altijd naast de gelijkende buitenkant, ook iets van het innerlijk van de persoon in kwestie blootgeeft. Je ziet een stukje karakter in de ogen, de gelaatstrekken, de houding. Zondagmiddag 31 januari 2010 waren we aanwezig bij de zeer druk bezochte vernissage in museum Kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe.
Lees verder......

Flip Gaasendam in de FRANS & KAPMA COLLECTIE
januari 2010

Begin 2010 opgenomen in de Frans & Kapma Collectie is dit olieverf-op-doek (100 x 115 cm) van de Groningse kunstschilder Flip Gaasendam (1957). Hij maakte dit werk met als titel 'Huis Dorth' in opdracht en kwam het - na een spannende en lange wachttijd - hoogstpersoonlijk ophangen.
Elke dag opnieuw raken wij er door gefascineerd!
Lees verder ......